ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη Βρετανία, και η Ολλανδία βάζει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά

Μετά τη Βρετανία, και η Ολλανδία βάζει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά
AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αγανάκτηση σε πολλούς Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στη χώρα μας έχει προκαλέσει η απόφαση των βρετανικών Αρχών να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους πρόκειται να επιστρέψουν από αύριο, Τετάρτη από επτά ελληνικά νησιά στη Βρετανίατην ώρα που τα κρούσματα στη χώρα εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση. Σε ανάλογη κίνηση, αυτή τη φορά για το σύνολο των ελληνικών νησιών, προχώρησε την Τρίτη και η Ολλανδία

Συγκεκριμένα, όσοι Βρετανοί πολίτες πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Μυτιλήνη και τη Σέριφο τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, πριν επιστρέψουν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, όπως η Daily Mail, η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αναστάτωση σε περίπου 60.000 τουρίστες των επτά νησιών, καθώς αναζητούν απεγνωσμένα πτήσεις επιστροφής στην πατρίδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, αύριο Τετάρτη.

Μάλιστα κάποιοι ανέφεραν στο βρετανικό Μέσο ότι η απόφαση αυτή έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα τα... τριπλάσια χρήματα απ' ό,τι σχεδίαζαν.

Ανάμεσα στους τυχερούς είναι η λογίστρια 46χρονη Τζούλι Φριου, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και δύο εβδομάδες με τον σύντροφό της και τα τρία παιδιά της, και ταξιδεύει τα ξημερώματα με προορισμό το Μπερμιγχαμ. Αν και θεωρητικά προλαβαίνει την προθεσμία, ανησυχεί ότι η παραμικρή καθυστέρηση στην πτήση που θα επηρεάσει την ώρα άφιξης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των σχεδίων ολόκληρης της οικογένειας για δύο εβδομάδες.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι γεμάτες αγωνία για εμάς», είπε στην MailOnline η γυναίκα, που σίγουρα περίμενε μια καλύτερη και πιο ήρεμη κατάληξη για τις διακοπές της.

Η 46χρονη μάλιστα εκφράζει αγανάκτηση για την κυβέρνηση της χώρας της, που δείχνει «να μην ξέρει τι κάνει».

«Δεν το καταλαβαίνω. Η κατάσταση εδώ μου φαίνεται πιο ασφαλής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ ήσυχα, ο κόσμος στις παραλίες είναι ελάχιστος, το προσωπικό στις επιχειρήσεις φορά πάντα μάσκα και υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι. Δεν πρόκειται για ένα νησί με άγρια πάρτι, όλα εδώ κλείνουν τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι σημειώνονται μόλις 1-2 κρούσματα τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες, συγκριτικά με τα χιλιάδες δικά μας. Δεν ανησυχούσαμε καθόλου για τις διακοπές μας εδώ».

«Μην σκοτώσεις τη γιαγιά σου»

Την ίδια ώρα υπουργοί και γιατροί στη Βρετανία κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν και πάλι στα σοβαρά τον κορωνοϊό έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που έχει προκαλέσει φόβους ότι η έξαρση της πανδημίας έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή και ξανά χθες, Δευτέρα, μια ξαφνική αύξηση σε σχέση με τα 1.000 που ήταν, κατά μέσον όρο, ο αριθμός των κρουσμάτων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου.

Οι αριθμοί αυτοί των τελευταίων δύο ημερών είναι και οι υψηλότεροι από τον Μάιο.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι νέοι έχουν χαλαρώσει υπερβολικά σε σχέση με την κοινωνική αποστασιοποίηση και κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τους μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς τους λόγω του εφησυχασμού τους.

«Μη σκοτώσετε την γιαγιά σας κολλώντας κορωνοϊό και στη συνέχεια μεταδίδοντάς τον σε εκείνη. Μπορείτε να τον μεταδώσετε πριν καν εμφανίσετε συμπτώματα», είπε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC που απευθύνεται σε νεανικό κοινό.

Πάνω από 40.000 νεκροί μέσα σε ένα μήνα

Περίπου 41.554 άνθρωποι στη Βρετανία πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό -ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από covid-19 στην Ευρώπη- παρότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με αρκετές γειτονικές της χώρες στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανοδική τάση και έχουμε δει σε άλλες χώρες πού οδηγεί αυτό και δεν είναι κάποιο ωραίο μέρος», πρόσθεσε ο Χάνκοκ.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ προειδοποίησε για μια «υφέρπουσα γεωγραφική τάση» καθώς παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων σε πολλά τμήματα της χώρας. «Αυτό είναι πράγματι ένα σημάδι ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση τώρα, πρέπει να αρχίσουμε να την λαμβάνουμε στα σοβαρά, πολύ σοβαρά και πάλι», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Η Βρετανία επέβαλε ένα σχετικά αυστηρό lockdown από τον Μάρτιο ως τις αρχές Ιουλίου, αλλά έκτοτε το χαλαρώνει σταδιακά.

Οι παμπ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα γυμναστήρια είναι ανοιχτά, αλλά με κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αύξησε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων μετά την πραγματοποίηση πολλών ρέιβ πάρτυ, τα οποία διέλυσε η αστυνομία.

Αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν επιβληθεί εκ νέου σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, περιλαμβανομένων του Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία, της Γλασκόβης και άλλων περιοχών της Σκοτίας και της κομητείας Κέρφιλι στην Ουαλία.

Η Ολλανδία βάζει τα ελληνικά νησιά στην «πορτοκαλί» λίστα

Σε καραντίνα βάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην επικράτειά της από τα ελληνικά νησιά ενώ συμβουλεύει τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε αυτά, εκτός κι αν είναι αναγκαίο.

Η απόφαση αναγράφεται σε ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου.

«Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά αυξήθηκε απότομα. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένων των νησιών που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω γέφυρας). Ο χρωματικός κώδικας των ελληνικών νησιών άλλαξε από «κίτρινο» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας) σε «πορτοκαλί» (μόνο τα απαραίτητα ταξίδια). Μετά από διαμονή σε ένα από τα ελληνικά νησιά, θα πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για 10 ημέρες όταν επιστρέψετε στην Ολλανδία. Η ελληνική χερσόνησος της Πελοποννήσου και η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένουν «κίτρινα» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας)» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τάσιος στο CNN Greece: Πρόωρο κλείσιμο ξενοδοχείων λόγω Βρετανίας, Ολλανδίας

Προβληματισμένος εμφανίστηκε μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος από την απόφαση της Βρετανίας και της Ολλανδίας να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους πρόκειται να επιστρέψουν.

Όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος, όπως προσθέτει έδειξε αντοχές εν μέσω πανδημίας και στάθηκε όρθιος.

Σημειώνεται πως όσοι Βρετανοί πολίτες πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Μυτιλήνη και τη Σέριφο τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, πριν επιστρέψουν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Αλλά και η Ολλανδία έβγαλε μια νέα ταξιδιωτική οδηγία πως από σήμερα και μέχρι νεοτέρας όσοι επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά θα υποχρεούνται να μένουν σε 10ήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, καθώς η TUI μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου σταματά να πραγματοποιεί τα ταξίδια της προς Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο καθώς επίσης προς Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης κάποια ξενοδοχεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα. Ο ίδιος σημείωσε πως η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων κατάφερε να εξαιρεθούν από τις παραπάνω ταξιδιωτικές οδηγίες, περιοχές, όπως η Κέρκυρα και η Αθήνα που προσελκύουν τουρίστες και το Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τα πόσα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων αποκάλυψε πως το ποσοστό ανέρχεται στο 50%. Από πλευράς πληρότητας, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σε Πελοπόννησο και Ηράκλειο τον Αύγουστο άγγιξε το 75%, σε Ρόδο και Κω το 50%, ενώ στις Κυκλάδες, υπήρξαν διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί.

Πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων υπογράμμισε πως ο ελληνικός τουρισμός έδειξε σημάδια αντοχής εν μέσω της επιδημιολογικής, ενώ εκτίμησε πως τα τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 3,5 – 4 δισ. ευρώ.

Επίσης, επισημαίνει πως είναι πολύ θετικό τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα από την πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού, ενώ επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι στους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με εκείνους σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ