ΚΟΣΜΟΣ

To παραλίγο μοιραίο πέρασμα μιας φάλαινας σε έναν ποταμό γεμάτο κροκόδειλους στην Αυστραλία

To παραλίγο μοιραίο πέρασμα μιας φάλαινας σε έναν ποταμό γεμάτο κροκόδειλους στην Αυστραλία
CNNi

Να κολυμπήσει ασφαλής μακριά από τα γεμάτα κροκόδειλους νερά ενός ποταμού στην Αυστραλία κατάφερε μια φάλαινα, μετά από δύο εβδομάδες αγωνίας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν οι Αρχές της χώρας, σύμφωνα με το CNNi.

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις φάλαινες μπήκαν στον ποταμό East Alligator στο διάσημο Εθνικό Πάρκο του Κακαντού. Οι φάλαινες εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη, μία εβδομάδα μετά την είσοδό τους στον ποταμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πάρκου. Οι δύο από αυτές αποχώρησαν, ωστόσο η τρίτη έμοιαζε να είχε κολλήσει στον ποταμό, το οποίο αποτελεί βιόποτο για έναν μεγάλο αριθμό κροκόδειλων.

Τη Δευτέρα ωστόσο, η διοίκηση του πάρκου ανακοίνωσε ότι η φάλαινα κατάφερε να βρει το δρόμο της εξόδου από τα επικίνδυνα νερά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μάνατζερ του πάρκου, «φαινόταν να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχει υποστεί κάποια ζημιά», ενώ ευχαρίστησε τις κρατικές και τοπικές αρχές για τη συνεργασία σε «αυτήν την πολύ ασυνήθιστη κατάσταση».

Η δρ. Κάρολ Πάλμερ, ανώτερη επιστημονική εμπειρογνώμονας της τοπικής κυβέρνησης, αποκάλεσε την απόδραση της φάλαινας «υπέροχα νέα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φάλαινα έχασε τον προσανατολισμό της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της για αναζήτηση τροφής και αποδήμησης. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Εκτός από τη συνάντησή της με τους κροκόδειλους, οι Αρχές ανησυχούσαν και για την πιθανότητα η φάλαινα να συγκρουστεί με κάποιο πλοιάριο.

Επικίνδυνοι και γρήγοροι

Οι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού είναι αρπακτικά που επιτίθενται συχνά και σκοτώνουν ανθρώπους. Παρά το όνομά τους, μπορούν επίσης να επιβιώσουν και σε βιότοπους γλυκού νερού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του πάρκου προς τους επισκέπτες, οι κροκόδειλοι μπορούν να παραμείνουν κρυμμένοι κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κινηθούν με μεγάλη μυστικότητα και με καμουφλάζ. Επίσης, έχουν την ικανότητα να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα, καλύπτοντας μία απόσταση 12 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Κάθε χρόνο μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, οι ανατολική ακτογραμμή της Αυστραλίας γεμίζει με μετανάστριες φάλαινες: τα θηλαστικά αυτά περνούν τα καλοκαίρια τους στα νερά της Ανταρκτικής, πριν μεταναστεύσουν σε υπο-τροπικά νερά για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν.

Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Αυστραλίας, το Κακαντού, βρίσκεται Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τόσο ως Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό μνημείο όσο και ως Πολιτιστικό για την εξαιρετικά μεγάλη φυσική και πολιτιστική του αξία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πάρκου.

Humpback whale is free after swimming out of crocodile-infested river in Australia,
by Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ