ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Evan Vucci

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ, να πάρει εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed τη Δευτέρα και να συνεχίσει τη θεραπεία του για τον κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η ιατρική ομάδα που ανέλαβε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής σε ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του, ανακοινώνοντας πως βελτιώνεται, οργανισμός του ανταποκρίνεται και αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά «θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ώστε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».

Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα του Ντόναλντ Τραμπ έπεσε σε δύο περιπτώσεις από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά είναι καλύτερα και δεν έχει πλέον πυρετό, δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

«Όπως κάθε ασθενής, έχει τα πάνω και τα κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος πέρασε δύο επεισόδια απότομης πτώσης του οξυγόνου στο αίμα. Συζητήσαμε τους λόγους γι’ αυτό και αν θα έπρεπε να παρέμβουμε. Αποφασίσαμε ως ομάδα, βασισμένοι στο χρονοδιάγραμμα από την αρχική του διάγνωση να ξεκινήσουμε τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης» συνέχισε.

Το επίπεδο οξυγόνου του προέδρου των ΗΠΑ έχει πλέον φτάσει το 98%, σύμφωνα με την ομάδα.

Ο δρ. Μπράιαν Γκαριμπάλντι δήλωσε ότι ήταν όρθιος και πως η ιατρική ομάδα σκοπεύει να τον κρατήσει όρθιο «εκτός κρεβατιού».

«Αν συνεχίσει να δείχνει και αν αισθάνεται τόσο καλά όσο σήμερα, ελπίζουμε να του δώσουμε εξιτήριο νωρίς το πρωί αύριο για τον Λευκό Οίκο, όπου θα συνεχίσει την θεραπεία του».

«Ο πρόεδρος ήθελε να μοιραστώ μαζί σας πόσο ευχαριστημένος είναι με την ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί», τόνισε ο θεράπων ιατρός του στρατιωτικού νοσοκομείου Walter Reed.

Νωρίτερα, ευχαριστώ προς τους υποστηρικτές του απηύθυνε ο Τραμπ μέσω Twitter, έπειτα από μια σειρά αντιφατικών μηνυμάτων από τον Λευκό Οίκο που προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση για την υγεία του.

Η σύγχυση και οι αντιφάσεις είναι πολύ πιθανό να προδικάζουν μία περίοδο αναταραχής τόσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και για τις ΗΠΑ.

Όπως τόνισαν οι γιατροί του, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία της κατάστασής του, ενώ η χώρα οδεύει προς τις κρισιμότερες -και για πολλούς, τις πιο επικίνδυνες- εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της.

«Δουλεύουμε σκληρά για να επιστρέψω πίσω» ανέφερε, καθισμένος σε ένα γραφείο με την αμερικανική σημαία πίσω και φορώντας κοστούμι χωρίς γραβάτα.

«Πρέπει να επιστρέψω γιατί ακόμα πρέπει να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

«Η επόμενη περίοδος, οι επόμενες λίγες ημέρες, θα είναι η αληθινή δοκιμασία», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μια-δυο μέρες».

«Έπρεπε να ήμουν μπροστά και αυτή είναι η Αμερική, αυτές είναι οι ΗΠΑ, αυτή είναι η σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο, αυτή είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο-δεν μπορούσα να είμαι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο πάνω», είπε. «Θα επιστρέψω σύντομα και ανυπομονώ να ολοκληρώσω την εκστρατεία» συμπλήρωσε, προσθέτοντας:

«Θα νικήσουμε αυτόν τον κορωνοϊό ή όπως θέλετε πείτε το και θα τον νικήσουμε εμφατικά».

«Φοράτε μάσκα, χρησιμοποιείτε αντισηπτικό»

Μέσω του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, Τζέισον Μίλερ, έστειλε μήνυμα στους Αμερικανούς πολίτες αναθεωρώντας και παροτρύνοντάς τους στη χρήση μάσκας.

Μιλώντας στο NBC, ο Μίλερ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τσακ Τοντ εάν μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Μίλησα με τον πρόεδρο χθες (σ.σ. Σάββατο) το απόγευμα, για περίπου μισή ώρα, και έχει υψηλό ηθικό», είπε αρχικά ο Μίλερ. «Μάλιστα, μού είπε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα νικήσει τον κορωνοϊό, ότι ως έθνος θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, και ότι η εκστρατεία μας θα νικήσει τον κορωνοϊό. Και μου είπε ότι μόλις βγει από το νοσοκομείο, θα τεθεί ξανά επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας», συμπλήρωσε.

«Τον άκουσα αρκετά ζωηρό, αλλά μου είπε και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», συνέχισε ο Μίλερ, και εξήγησε:

«Και αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν να είμαστε προσεκτικοί, θυμίζοντας στους συμπολίτες μας να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, αλλά και να βεβαιώνονται ότι εάν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες της χώρας».

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει πως ο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, λίγο ευρύτερο από εκείνο που είχε τους τελευταίους δύο μήνες.

Περίπου το 65% των Αμερικανών δήλωσαν πως ο Τραμπ πιθανόν να μην είχε μολυνθεί αν είχε πάρει τον ιό πιο σοβαρά -μια άποψη που υποστήριξαν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση. Περίπου το 55% δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ έλεγε την αλήθεια για τον ιό.

Ο Τραμπ έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την απειλή της πανδημίας, παρότι η Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 208.000 Αμερικανούς και έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ