ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Συνεχίζει τη θεραπεία

Κορωνοϊός: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Συνεχίζει τη θεραπεία
AP Photo/Alex Brandon

Οι εκλογές φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, όπου θα συνεχίσει την θεραπεία του κατά του κορωνοϊού. Πριν ακόμα βγει από το νοσοκομείο, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως θέλει να συμμετάσχει στο δεύτερο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν

Ο πλανητάρχης ανακοίνωσε ο ίδιος την είδηση για το εξιτήριο, μέσω του Twitter, λίγο πριν τις επίσημες δηλώσεις των γιατρών του.

«Θα λάβω εξιτήριο από το εκπληκτικό Walter Reed Medical Center, σήμερα, στις 01:30 (ώρα Ελλάδος). Αισθάνομαι πραγματικά πολύ καλά! Μην φοβάστε τον κορωνοϊό. Μην τον αφήσετε να κυριεύσει τις ζωές σας. Έχουμε αναπτύξει υπό την διοίκηση Τραμπ σπουδαίες θεραπείες και γνώσεις. Νιώθω καλύτερα απ΄ότι 20 χρόνια πριν», γράφει στο μήνυμά του.

Προσήλωση στις εκλογές - Θέλει να συμμετέχει στο επόμενο ντιμπέιτ

Αυτό που σχολιάζεται από αμερικανικά μέσα είναι πως ο ίδιος εξέφρασε την έντονη επιθυμία του στους γιατρούς να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να συνεχίσει την θεραπεία του από τον Λευκό Οίκο.

Όπως ανέφερε πηγή στο CNNi, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε «πρέπει να φύγω από εδώ μέσα», καθώς φοβάται πως μπορεί να πληγεί και η προεκλογική του καμπάνια.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του, Τιμ Μάρτοφ, δήλωσε στο CNNi πως ο ίδιος θέλει να συμμετάσχει στο επόμενο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν που είναι σχεδιασμένο για τις 15 Οκτωβρίου.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε νωρίτερα πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην τηλεμαχία, αν οι ειδικοί σε θέματα υγείας πουν ότι είναι ασφαλές.

Για την ώρα, δεν είναι γνωστό εάν τελικά θα γίνει το νέο αυτό ντιμπέιτ καθώς και οι γιατροί του Τραμπ περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχτεί η υγεία του εκτός νοσοκομείου.

Η αγωνία του Τραμπ να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του προκύπτει και από το γεγονός πως δημοσκοπήσεις τον δείχνουν αρκετά πίσω από τον Μπάιντεν.

Ενδεικτικά, ο Δημοκρατικός καταγράφει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το 65% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησαν σχετικά με την ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορωνοϊό εάν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά.

Μεταξύ των ενηλίκων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Τραμπ.

Ποσοστό 4% θα επέλεγε υποψήφιο άλλου κόμματος και ένα άλλο 4% δήλωσε αναποφάσιστο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους γιατρούς - «Δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο»

Με τη σειρά τους οι θεράποντες γιατροί του, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν πως ο Τραμπ νιώθει πολύ καλά και συνεχίζει την αγωγή του, ενώ δεν έχει πυρετό εδώ και 72 ώρες.

O Σον Κόνλεϊ δήλωσε πως οι «αξιολογήσεις των ειδικών και η κλινική του κατάσταση επιτρέπουν την επιστροφή του στο σπίτι, όπου θα έχει περίθαλψη 24 ώρες το 24ωρο».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αναρρώσει πλήρως ακόμα.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν έχει βγει αρνητικό το τεστ για κορωνοϊό, απέφυγαν να απαντήσουν.

Με τη σειρά του ο Μπράιαν Γκαριμπάλντι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε τρίτη δόση της ρεμντεσιβίρης και η λειτουργία των ζωτικών οργάνων του «συνεχίζει να είναι φυσιολογική».

«Το σχέδιό μας είναι να του δώσουμε την τέταρτη δόση της θεραπείας σήμερα, πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ενώ η πέμπτη και τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα».

Σύμφωνα με τον γιατρό, εξακολουθεί να λαμβάνει δεξαμεθαζόνη.

Όσον αφορά το οξυγόνο, οι ειδικοί είπαν πως χρειάστηκε να του χορηγηθεί δύο φορές μέχρι στιγμής καθώς έπεσαν για λίγο τα επίπεδα. «Αμέσως επανήλθαν μετά την χορήγησή του», τόνισαν.

Λευκός Οίκος: Θετική στο κορωνοϊό και η εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ

Η απάντηση για την βόλτα με το αυτοκίνητο

Εντωμεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής ο Τραμπ άφησε για λίγο το ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ για να επιβιβαστεί σε ένα SUV και να προσεγγίσει πλήθος υποστηρικτών του, που είχαν συγκεντρωθεί και τον επευφημούσαν έξω από το νοσοκομείο.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι όλες οι «κατάλληλες προφυλάξεις» είχαν παρθεί, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν την κίνηση του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων που τον συνόδευαν.

Και ο ίδιος ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να βγει από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου λαμβάνει θεραπεία για την Covid-19 και να κάνει μια σύντομη βόλτα με αυτοκίνητο, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ότι θέτει τον ίδιο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Αναφέρεται ότι τα Μέσα ενημέρωσης αναστατώθηκαν επειδή μπήκα σε ένα ασφαλές όχημα για να ευχαριστήσω τους πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές που στέκονταν έξω από το νοσοκομείο για πολλές ώρες, ακόμη και ημέρες, για να τιμήσουν τον πρόεδρό τους. Αν δεν το έκανα, τα Μέσα θα έλεγαν ότι ήμουν αγενής», έγραψε στο Twitter.

Μελάνια: Νιώθω καλά, ξεκουράζομαι στο σπίτι

Και η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι «αισθάνεται καλά και θα συνεχίσει να ξεκουράζεται στο σπίτι της» αφού διαγνώστηκε με κορωνοϊό, μαζί με τον πλανητάρχη.

Η ίδια ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό και τους φροντιστές και είπε ότι προσεύχεται για όσους έχουν μολυνθεί από τον φονικό ιό.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως στην ανάρτησή της δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτικά το μήνυμά της:

«Η οικογένειά μου είναι ευγνώμων προς όλους για τις προσευχές και την υποστήριξη! Νιώθω καλά και θα συνεχίσω να ξεκουράζομαι στο σπίτι. Ευχαριστώ το ιατρικό προσωπικό και τους φροντιστές. Συνεχίζω να προσεύχομαι για εκείνους που είναι άρρωστοι και τις οικογένειές τους, που έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια».

Κρούσματα σε στελέχη του Γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου

Ο συναγερμός πάντως στον Λευκό Οίκο παραμένει καθώς και ο Τσαντ Γκιλμάρτιν, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ο Γκιλμάρτιν είναι πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και εξάδελφος του συζύγου της Κέιλι ΜακΕνάνι, της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου που νωρίτερα ανακοίνωσε ότι έχει επίσης βρεθεί θετική στην Covid-19.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, άλλο ένα μέλος του Γραφείου Τύπου, η Κάρολιν Λίβιτ, έχει προσβληθεί από τον ιό. Ένας δημοσιογράφος του Bloomberg, με ανάρτηση στο Twitter, ανέφερε ότι έχουν βρεθεί θετικά και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ