ΚΟΣΜΟΣ

Η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον Κασόγκι ισχυρό τεστ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον Κασόγκι ισχυρό τεστ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας
AP Photo/Emrah Gurel

Σε νέα βάση προσδοκά να θέσει στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Σαλμάν.

Σύμφωνα με το ΒΒC, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός ηγέτης τηλεφώνησε στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας αφότου διάβασε την επερχόμενη αμερικανική έκθεση αναφορικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν ότι θα εργαστεί για τις διμερείς σχέσεις ώστε να γίνουν «όσο το δυνατό πιο ισχυρές και διάφανες» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ενόψει της αναμενόμενης δημοσιοποίησης της ευαίσθητης έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία Κασόγκι το 2018.

Πρόκειται για μία αποχαρακτηρισμένη έκδοση μιας απόρρητης αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία, σύμφωνα με πηγές, ξεκαθαρίζει ότι ο γιος του 85χρονου βασιλιά, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενέκρινε τη δολοφονία του Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι ο 35χρονος πρίγκιπας, ο οποίος –εκ των πραγμάτων- κυβερνάει το βασίλειο, ενέκρινε τη δολοφονία και ο ίδιος ο πρίγκιπας αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος προσδοκά σε «αναβάθμιση» των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Τζαμάλ «επιβεβαίωσε τη σημασία που θέτουν οι ΗΠΑ στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Χωρίς ποτέ να αναφερθεί η λέξη «Κασόγκι» οι Μπάιντεν και Σαλμάν συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και άλλα θέματα, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Σαουδάραβα μονάρχη ότι «θα εργαστεί για να κάνει τη διμερή σχέση συνεργασίας όσο ισχυρή και διάφανη μπορεί να γίνει», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φύση των διμερών σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, χωρίς να κάνει λόγο στην αναφορά για τον Κασόγκι, που αποτελεί ένα τεστ δοκιμασίας των στενών σχέσεων δεκαετιών μεταξύ των δύο συμμάχων, καθώς προσπαθούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη σταδιακά αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Αργότερα ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το τηλεφώνημα, το πρώτο που είχε με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ήταν «καλό».

Μία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας απηχούσε επίσης το θετικό κλίμα της τηλεφωνικής συνομιλίας. Σύμφωνα με την ίδια ειδησεογραφική αναφορά, ο Σαλμάν συνεχάρη τον Μπάιντεν για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση «στο βάθος» των διμερών σχέσεων, αλλά και στη «σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ