ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Έρευνα: Φάρμακο κατά της λέπρας, πιθανώς καταπολεμά τον ιό

Κορωνοϊός - Έρευνα: Φάρμακο κατά της λέπρας, πιθανώς καταπολεμά τον ιό
AP Photo / Sakchai Lalit

Ερευνητές που έκαναν δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα και σε τρωκτικά (χάμστερ) μολυσμένα με κορωνοϊό ανέφεραν πως ένα φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού.

Πρόκειται για το φάρμακο κλοφαμιζίνη, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Sanford Burnham Prebys της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας και λοιμωξιολογίας Σουμίτ Τσάντρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά την κλοφαμιζίνη ως πιθανό αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού.

Το φάρμακο, που είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)των ΗΠΑ, λαμβάνεται από το στόμα και, σύμφωνα με τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα των ερευνητών, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα αντιική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19. Απαιτείται πλέον περαιτέρω έρευνα και κλινική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η θεραπευτική δυνατότητα της κλοφαμιζίνης στην περίπτωση του κορονοϊού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να μειώσει σημαντικά την αναπαραγωγή του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων και άλλων ιστών, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το ιικό φορτίο (τον αριθμό των σωματιδίων του ιού) στους πνεύμονες και όχι μόνο.

Μάλιστα σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη, τα δύο φάρμακα δρουν σε συνέργεια στο να μειώσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά το ιικό φορτίο. Η μελέτη στα τρωκτικά έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ρεμδεσιβίρης, μαζί με κλοφαμιζίνη, βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ