ΚΟΣΜΟΣ

Νέα παραίτηση στο επιτελείο του «Τόκιο 2020»: Καλλιτεχνικός διευθυντής αποκάλεσε γυναίκα «Olym-pig»

Νέα παραίτηση στο επιτελείο του «Τόκιο 2020»: Καλλιτεχνικός διευθυντής αποκάλεσε γυναίκα «Olym-pig»
AP Photo/Eugene Hoshiko

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μετά από υποτιμητικό σχόλιο που έκανε για γυναίκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σασάκι σχολίασε σε μία ομάδα προγραμματισμού την διάσημη στην Ιαπωνία plus - size κωμικό Ναομί Ουατανάμπε, δηλώνοντας ότι η 33χρονη θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ως «Olym-pig» στην Τελετή Έναρξης, εμφανιζόμενη με μεγάλα αυτιά.

Τα λόγια του βγήκαν στη δημοσιότητα, μέσω του ρεπορτάζ εβδομαδιαίου περιοδικού, με αποτέλεσμα να υποβάλλει την παραίτησή του μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

O ίδιος απολογήθηκε για την «μεγάλη προσβολή», όπως παραδέχτηκε.

«Υπήρχε μια πολύ ακατάλληλη έκφραση στις ιδέες και τα σχόλιά μου», δήλωσε ο Σασάκι και πρόσθεσε: «Συγγνώμη ειλικρινά σε αυτήν και σε άτομα που έχουν αισθανθεί δυσφορία από τέτοιους χαρακτηρισμούς».

Σύμφωνα με το BBC η πρόταση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή είχε γίνει πέρυσι μέσω υπηρεσίας online μηνυμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση είχε απορριφθεί αμέσως από τους συναδέλφους του ως ανάρμοστη.

Η πρώην υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων και της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο, διορίστηκε πρόεδρος των Αγώνων τον περασμένο μήνα, αφότου ο μέχρι τότε πρόεδρος Μόρι πυροδότησε αντιδράσεις όταν είπε ότι οι γυναίκες μιλούν πάρα πολύ. Είπε επίσης ότι οι συναντήσεις με πολλές γυναίκες διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου «θα απαιτούσαν πολύ χρόνο».

Naomi-Watanabe.jpg
Η Ναομί Ουατανάμπε είναι διάσημη κωμικός στην Ιαπωνία.PR Times

Από τότε που ανέλαβε το ρόλο, η Χασιμότο δεσμεύτηκε να καταστήσει την ισότητα των φύλων ως κορυφαία προτεραιότητα στους Αγώνες, προσθέτοντας 12 γυναίκες διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής.

Η Γουατανάμπε, 33 ετών, είναι μία από τους πιο διάσημους κωμικούς της Ιαπωνίας και είναι γνωστή για τις μιμήσεις δημοφιλών καλλιτεχνών.

Εκτός της χώρας, έχει κερδίσει επίσης φήμη αφού εμφανίστηκε σε παραστάσεις όπως το Queer Eye: We In Japan! και για την προώθηση διεθνών διαφημιστικών εκστρατειών.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά τα σεξιστικά του σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ