ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό - Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια

Κυπριακό - Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια
Turkish Presidency via AP, File

Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν πιστεύει ότι μία συνάντηση υπό τον ΟΗΕ, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα απέδιδε αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο ΟΗΕ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες σε δύο ή τρεις μήνες.

«Δεν εμπιστεύομαι ή δεν πιστεύω τους Ελληνοκύπριους. Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια» δήλωσε ο Ερντογάν μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

«Τώρα έχει πάει πίσω για 2-3 μήνες, αλλά ξανά, δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, επειδή δεν είναι τίμιοι» δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθέι πως κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσαν και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977 όποτε ξεκίνησαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά το «ναυάγιο» της Γενεύης, το δίδυμο» Τσαβούσογλου - Τατάρ, επιβεβαίωσαν το τέλμα στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, εμμένοντας σε πρόταση λύσης δύο κρατών και «τορπιλίζοντας» τη διαδικασία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τις διαβουλεύσεις εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού.

«Γι' αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών» προσέθεσε.

«Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο» υποστήριξε.

«Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συνέχισε.

O κ. Τσαβούσογλου ανήρτησε τις θέσεις του αυτές και στο Twitter :

«Έληξε η άτυπη σύνοδος 5+ΗΕ.

- Στηρίξαμε πλήρως το όραμα της "ΤΔΒΚ" για λύση στην βάση της κυρίαρχης ισότητας δύο κρατών.

- Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν πρότειναν κάτι νεότερο, επέμειναν στις παρωχημένες θέσεις τους.

Θα συνεχίσουμε να τηρούμε την αποφασιστική μας στάση όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ