ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στο αίμα δεκάδων παιδιών βάφεται η Γάζα - Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Μέση Ανατολή: Στο αίμα δεκάδων παιδιών βάφεται η Γάζα - Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί
AP Photo/Hatem Moussa

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί σε τρεις ημέρες σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 27 παιδιά... Βαρύς ο φόρος αίματος των αμάχων, την ώρα που στο Ισραήλ καταρτίζονται σχέδια και περί ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης -ενόσω κλιμακώνεται ταυτόχρονα το παράλληλο μέτωπο των συγκρούσεων μεταξύ Εβραίων εθνικιστών και Αράβων.

Νεότερα στοιχεία από τον παλαιστινιακό θύλακα που κοινοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ανεβάζουν σε 103 τον αριθμό των νεκρών από το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται 27 παιδιά και 11 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας έχουν ανέλθει σε 580.

Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια -και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Γάζα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στη μεθόριο -ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατευθύνονται στη μεθόριο με τη Γάζα (AP Photo/Ariel Schalit)
Σφυροκοπείται αδιάκοπα η Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)

gaza1.jpg
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Khalil Hamra)

Έχουν, παράλληλα, ανακληθεί 9.000 έφεδροι, βάσει των όσων μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Jerusalem Post, οι οποίοι πρόκειται να επιχειρήσουν και δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις στα μέτωπα των συγκρούσεων που μαίνονται σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων, όπου μαίνονται ταραχές και οδομαχίες.

Διαβάστε αναλυτικά

«Πόλεμος» σε δύο μέτωπα - Νετανιάχου: Η βία του όχλου στο Ισραήλ μεγαλύτερη απειλή από τη Γάζα

Μέση Ανατολή: Παρέμβαση Μπάιντεν εν μέσω διπλωματικού πυρετού για την αιματηρή κλιμάκωση

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Με «αναμμένες τις μηχανές» το Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Η Γάζα δέχεται άγριο σφυροκόπημα, με ανταποκριτή του BBC στον παλαιστινιακό θύλακα να μεταδίδει πως η περιοχή έζησε χθες, Τετάρτη, την πιο μακρά και δύσκολη νύχτα μετά τον πόλεμο του 2014.

Εκατοντάδες είναι οι ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα από τη Δευτέρα με ζωές και περιουσίες αμάχων να χάνονται. Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ πολυώροφα κτίρια που στέγαζαν γραφεία και διαμερίσματα έχουν ισοπεδωθεί...

Παράλληλα, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) γνωστοποίησε πως χτυπήθηκε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στα δυτικά της Γάζας, με συνέπεια να σημειωθούν καταστροφές σε 29 τάξεις. Το σχολείο ήταν άδειο· ο πύραυλος δεν εξερράγη και οι καταστροφές προκλήθηκαν από θραύσματα.

Το Ισραήλ βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπο με άνευ προηγουμένου ομοβροντία επιθέσεων με ρουκέτες αφότου η κατάσταση ανεφλέγη τη Δευτέρα. Επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους -μεταξύ τους και ο πρώτος στρατιώτης στην παρούσα φάση που δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης.

Θρήνος στην κηδεία Ισραηλινού στρατιώτη (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Σειρήνες ηχούν διαρκώς στο Τελ Αβίβ, όπου έχουν ανοίξει τα καταφύγια, ενώ για πρώτη φορά ήχησε συναγερμός και στο βόρειο Ισραήλ. Σε επίδειξη ισχύος, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει από τη Δευτέρα περισσότερες από 1.500 ρουκέτες, με το 90% να αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Από πλήγμα ρουκέτας της Χαμάς σε κατοικία στο κεντρικό Ισραήλ (AP Photo/Oded Balilty)

Έπειτα από νέο μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζαντίν αλ-Κασάμ, στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύτηκε στο αεροδρόμιο Ραμόν του νότιου Ισραήλ, κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, ρουκέτα τύπου Ayyash που διαθέτει βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων. Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε ότι το αεροδρόμιο στοχοποιήθηκε.

Το Ισραήλ έχει ανακατευθύνει στο αεροδρόμιο Ραμόν ορισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ως προς το σχέδιο χερσαίας επιχείρησης που καταρτίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να παρουσιαστεί διαδοχικά στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προς ενδεχόμενη έγκριση.

Η κατάρτιση του σχεδίου ακολουθεί την απόρριψη εκ μέρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότασης για εκεχειρία εκ μέρους της Χαμάς, η οποία υποβλήθηκε διά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τα όσα μετέδωσε το Ynetnews.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου χωρίς να προκύψει κάποια άμεση ένδειξη αποκλιμάκωσης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση μιλώντας και προς τους δημοσιογράφους απόψε το βράδυ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εν μέσω αναφορών περί αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, σχολίασε πως «το Ισραήλ δεν προετοιμάζεται για εκεχειρία»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ