FOCUS

Κορωνοϊός - Καθηγητής Yale στο CNN Greece: Η διστακτικότητα στον εμβολιασμό είναι θέμα πεποιθήσεων

Κορωνοϊός - Καθηγητής Yale στο CNN Greece: Η διστακτικότητα στον εμβολιασμό είναι θέμα πεποιθήσεων

Την επιστημονική θέση ότι οι λόγοι για τους οποίους αρνούνται κάποιοι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν σχετίζονται με την ελλειπή τους πληροφόρηση αλλά με παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν και τις οποίες πρέπει η επιστημονική κοινότητα περιπτωσιολογικά να αντικρούσει εξέφρασε μιλώντας στο CNN Greece ο επιδημιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Yale, Δρ. Σάαντ Ομέρ.

Αναγνώρισε πως υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου, ένα γκρουπ που περιμένει να δει, που περιμένει να δει πώς θα πάει η διάθεση του εμβολίου και ποια θα είναι η εμπειρία των πρώτων λίγων εκατομμυρίων δόσεων αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό το γκρουπ των ανθρώπων μικραίνει».

Εξήγησε, ωστόσο, ότι αυτό που βρήκε η έρευνά του ακόμα και πριν την πανδημία είναι ότι υπάρχουν κάποιες υποκείμενες αξίες που συνδέονται με το να είναι οι άνθρωποι εγγενώς διστακτικοί με τα εμβόλια.

Έκανε αναφορά σε ανθρώπους που δίνουν μεγάλη έμφαση στην καθαρότητα και στην ελευθερία για τους οποίους επισήμανε ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο διστακτικότητας. Συνεπώς -σημείωσε- έχοντας αυτό κατά νου «πρέπει να βρούμε τρόπους πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα της διστακτικότητας».

Παράλληλα, εξήγησε μεταξύ άλλων και βασιζόμενος σε άλλη έρευνα που έκανε η ομάδα του με περίπου 100.000 συμμετέχοντες, ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με κάποιο εμβόλιο mRNA (που χορηγούνται στην Αμερική) έχουν ποσοστό προστασίας 64% από το θάνατο. Ποσοστό όμως που όπως είπε ανεβαίνει στο 99%, όταν κάποιος κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ