ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ερντογάν σε διπλωμάτες που παρακολουθούν τη δίκη δημοσιογράφων

Επίθεση Ερντογάν σε διπλωμάτες που παρακολουθούν τη δίκη δημοσιογράφων
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via Reuters

Επίθεση στους ξένους διπλωμάτες που παρακολουθούν τη δίκη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet, που κατηγορούνται για κατασκοπεία, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι πέρασαν τα όρια του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

«Οι πρόξενοι στην Κωνσταντινούπολη παρακολούθησαν τη δίκη. Ποιοι είστε, τι δουλειά έχετε εδώ; Η διπλωματία έχει συγκεκριμένους τρόπους. Δεν είναι η χώρα σας εδώ. Εδώ είναι Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε πως «μπορείτε να κινείστε εντός των ορίων των προξενείων, αλλά για οπουδήποτε αλλού χρειάζεστε άδεια».

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας παρουσίασαν το γεγονός ότι ξένοι διπλωμάτες παρακολούθησαν τη δίκη ως «εισβολή» στην δικαστική αίθουσα, με τίτλους όπως «η πολιορκία των προξένων» ή «Ενωμένοι οι Σταυροφόροι στην προδοσία με τα φορτηγά».

Η πρώτη ακρόαση του Καν Ντουντάρ, του αρχισυντάκτη της Cumhuriyet και του Ερντέμ Γκιούλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, έγινε την Παρασκευή σε μια αίθουσα δικαστηρίου κατάμεστη από δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αλλά και μερικούς ξένους διπλωμάτες, κυρίως Ευρωπαίους.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δημοσιεύοντας ένα βίντεο που έδειχνε την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας να βοηθά στη μεταφορά όπλων στη Συρία, το 2014.

Μάλιστα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την εφημερίδα ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το διεθνές κύρος της Τουρκίας και δεσμεύθηκε να κάνει τον Ντουντάρ να «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Την Παρασκευή το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα ο Τούρκος πρόεδρος να είναι ένας εκ εναγόντων στη δίκη και αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των υποστηρικτών των δύο δημοσιογράφων.

Οι Ντουντάρ και Γκιούλ παρέμειναν στη φυλακή για 92 ημέρες, τις μισές στην απομόνωση, πριν το συνταγματικό δικαστήριο αποφανθεί ότι η προφυλάκισή τους είναι αβάσιμη αφού οι κατηγορίες είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ