ΚΟΣΜΟΣ

Εκκένωση Αφγανιστάν: Στο πιο επικίνδυνο στάδιο η αποστολή των ΗΠΑ

Εκκένωση Αφγανιστάν: Στο πιο επικίνδυνο στάδιο η αποστολή των ΗΠΑ
1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP

Στην «πιο επικίνδυνη φάση», όπως αναγνωρίζει ο Λευκός Οίκος, εισέρχεται η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν με υπαρκτό τον κίνδυνο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος μετά την πολύνεκρη επιθέση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους του Χοσαράν (ISIS-K) εξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Ο χρόνος για τον τερματισμό της αμερικανικής επιχείρησης εκκένωσης μετρά πλέον αντίστροφα, ενώ ήδη οι περισσότερες δυτικές χώρες, καθώς και η Τουρκία, έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν εντός των προσεχών ωρών τις ανάλογες επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι οι πτήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών θα συνεχιστούν «έως το τελευταίο λεπτό» καθ' οδόν προς την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Εντούτοις ο αριθμός των Αφγανών που θα απομακρύνουν θα ελαχιστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς θα αρχίσουν να αποσύρονται στρατιώτες και εξοπλισμός, ενώ όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως χιλιάδες ευάλωτοι Αφγανοί θα μείνουν πίσω.

Και μολονότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαβεβαιώνουν πως «δεν θα ξεχάσουν» όσους μένουν πίσω, η απομάκρυνσή τους μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτη εξίσωση με τους Ταλιμπάν.

Πεντάγωνο: «Έως το τελευταίο λεπτό»

Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι πτήσεις για την απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα συνεχιστούν «μέχρι το τελευταίο λεπτό» του τερματισμού της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

«Όσο πλησιάζει η ημερομηνία [της 31ης Αυγούστου] θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας, αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι.

Συνολικά 111.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την 14η Αυγούστου με στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και των σύμμαχων χωρών από το Αφγανιστάν -περιλαμβανομένων 5.000 Αμερικανών- όπως ανέφερε από πλευράς του κατά την ενημέρωση ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ. Χθες, Πέμπτη, απομακρύνθηκαν συνολικά 12.500 άτομα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ 5.400 άτομα που αναμένουν να επιβιβαστούν σε πτήση. «Είδαμε πόσο επικίνδυνη είναι η αποστολή μας» δήλωσε ο αντιστράτηγος Τέιλορ αναφερόμενος στην επίθεση που κόστισε τη ζωή άνω των 170 Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών -στις βαρύτερες απώλειες για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2011.

«Όμως, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας αποτρέψει» διεμήνυσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ανακοινώνοντας, παράλληλα, πως ο βομβιστικής αυτοκτονίας ήταν ένας και οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ακολούθησε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Baron.

Κατά τον ίδιον, «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Ταυτόχρονα, ο Τζον Κίρμπι υπογράμμισε πως η απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν είναι υπαρκτή και οι ΗΠΑ αναμένουν «περαιτέρω επιθέσεις» στο Αφγανιστάν -απειλή για την οποία δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι προετοιμασμένος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση

Σε ακόλουθη ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αποστολή των ΗΠΑ έχει εισέλθει «στην πιο επικίνδυνη φάση», καθώς πλέον θα αρχίσουν να αποσύρονται στρατιώτες και εξοπλισμός, ενώ κατ' επέκταση θα αρχίσει πιθανώς να μειώνεται και ο αριθμός των Αφγανών που απομακρύνονται με στρατιωκές πτήσεις.

Υπό την πίεση των δημοσιογράφων να απαντήσει σχετικά με κενά ασφαλείας που οδήγησαν στη χθεσινή αιματοχυσία, η ίδια παραδέχθηκε πως «σαφώς κάτι πήγε λάθος εδώ». Και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν τους υπαιτίους για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο.

Ερωτηθείσα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήταν ικανοποιημένος με τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων, η ίδια απάντησε: «Νομίζω κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να ζουν πλέον στη γη».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν για να μπορέσει να προχωρήσει η τελευταία φάση της επιχείρησης εκκένωσης, ενώ δήλωσε ότι και μετά την ολοκλήρωσή της οι ΗΠΑ θα έχουν επαφές μαζί τους ώστε να διασφαλίσουν τον ασφαλή απεγκλωβισμό ανθρώπων που θα έχουν μείνει πίσω.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει μέσα για πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς με βίζα να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Ένα μέρος αυτού θα είναι βέβαια να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση και επαφές με τους Ταλιμπάν» δήλωσε η Τζεν Ψάκι.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να έχει συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για να καθορίσουν πώς θα μοιάζει η πορεία προς τα εμπρός στο Αφγανιστάν.

Οι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες της επιχείρησης εκκένωσης στο Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, οι σύμβουλοι ανέφεραν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη και αν οι ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας.

Ο Μπάιντεν έχει πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, έτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους.

Δεδομένου ότι οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά την Τρίτη, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών, στην περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν τους ζητούσε να παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. Η σχετική απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Εκκένωση «έως το τελευταίο λεπτό» από τις ΗΠΑ παρά την απειλή νέων επιθέσεων

Αφγανιστάν - Τζόνσον: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να φύγουν όσοι έμειναν πίσω

ΔΗΜΟΦΙΛΗ