ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη
Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ανακοίνωσε η Βρετανία εντείνοντας ταυτόχρονα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς AP Photo/Alberto Pezzali

Σε «επιχείρηση οχύρωσης» έναντι της διασποράς της νέας παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εκτεταμένους επανελέγχους των θετικών τεστ PCR, ενόσω επιχειρείται με φρενήρεις ρυθμούς σε επιστημονικό επίπεδο η «αποκρυπτογράφηση» της δυναμικής και επικινδυνότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού που κινείται γρήγορα πέραν των συνόρων της αφρικανικής ηπείρου.

Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο και πιθανώς στη Δανία.

Ιδίως στην Ολλανδία διαφαίνεται ότι καταγράφεται συρροή κρουσμάτων σε επιβάτες που επέστρεψαν από τη Νότια Αφρική και οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τα πρώτα κρούσματα στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί σε διάστημα 24ώρου αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε ως «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που φέρει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (άνω των 50) και δύναται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό ξεφεύγοντας ενδεχομένως της ανοσολογικής απόκρισης από τον εμβολιασμό.

Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Πρόκειται για άνδρα, κάτοικο της Καμπανίας, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Μοζαμβίκη και δεν εμφανίζει σοβαρή συμπτωματολογία, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Corriere della Sera.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε μόλις λίγες ώρες αφότου η Ιταλία, όπως και πλήθος χωρών, είχε αναστείλει τις πτήσεις από και προς οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής.

Πρώτα κρούσματα στη Βρετανία - Αυστηρότερα μέτρα

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής συνοδεύτηκε με νέο πλαίσιο μέτρων προς αναχαίτιση της διασποράς.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε σε δύο νοσούντες -που συνδέονται μεταξύ τους- στο Μπρέντγουντ και το Νότινγχαμ, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ενόσω βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι προς ανακοπή της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και θα μπαίνουν σε καραντίνα έως ότου έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα οι βρετανικές Αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για προληπτικούς λόγους» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε αναλυτικά

Βρετανία: Μοριακό τεστ για όλους τους ταξιδιώτες μετά την άφιξη και καραντίνα

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι προσθέτει στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» από τα ξημερώματα της Κυριακής το Μαλάουι, την Μοζαμβίκη, την Ζάμπια και την Ανγκόλα. Η λίστα ήδη περιλαμβάνει την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε.

Η Όμικρον «έφτασε» στην Ευρώπη - Σε καραντίνα 61 άτομα στην Ολλανδία

To ξενοδοχείο Badhoevedorp στο αεροδρόμιο Σίπχολ, όπου έχουν τεθεί σε καραντίνα οι 61 ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αφότου επέστρεψαν από τη Νότια Αφρική (AP Photo/Peter Dejong)

Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανότατα ανιχνεύεται σε αρκετούς από τους 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, η οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία και τέθηκαν σε καραντίνα.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ανέφερε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να επιβεβαιωθεί μέσω περαιτέρω αναλύσεων.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον «μετρά» και η Γερμανία, βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας. Εντοπίστηκαν στη Βαυαρία και πρόκειται για δύο άτομα που έφθασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, πριν επιβληθούν ταξιδιωτικά μέτρα.

To γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επιβάλει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον περιορισμούς στα αεροπορικά δρομολόγια με οκτώ χώρες τις νοτίου Αφρικής (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Μαλάουι και Λεσότο).

Υπό το φως των εξελίξεων, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ακύρωσε τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου.

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής καταγράφει επίσης η Τσεχία. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ταυτοποιηθεί κατά 90%, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερτς στη βόρεια Τσεχία.

Πρόκειται για γυναίκα που είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς. Είναι εμβολιασμένη και εμφάνισε ελαφρά συμπτώματα.

Δύο πιθανά κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν, εν τω μεταξύ, στη Δανία, ενώ η μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνισή της και στο Βέλγιο.

Η ανακοίνωση σχετικά με τα πιθανά κρούσματα έγινε από τον υπουργό Υγείας της Δανίας, Μάγκνους Χόινικε, ο οποίος επισήμανε πως θα επιβεβαιωθούν κατόπιν της ολοκλήρωσης της ανάλυσης του γονιδιώματος.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει ανακοινωθεί ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου, το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί επίσης στο Μαλάουι, τη Μποτσουάνα -όπου και φέρεται να έχει καταγραφεί το πρώτο γνωστό κρούσμα την 11η Νοεμβρίου- στο Ισραήλ (πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), καθώς και στο Χονγκ Κονγκ.

Άντονι Φάουτσι: «Θα πάει παντού»...

AP Photo/Alex Brandon

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν σε επιφυλακή για τη νέα παραλλαγή με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να δηλώνει ότι δεν θα τον εξέπληττε εάν η μετάλλαξη Όμικρον ήταν ήδη παρούσα στη χώρα.

«Δεν την έχουμε ανιχνεύσει ακόμη, όμως όταν έχεις έναν ιό που επιδεικνύει τέτοιο βαθμό μεταδοτικότητας και ήδη έχεις κρούσματα που συνδέονται με τα ταξίδια, όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και άλλες χώρες, σχεδόν αναπόφευκτα θα πάει παντού» δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο δίκτυο NBC.

«Η ικανότητά της να μολύνει αναρρώσαντες από λοίμωξη, και ακόμη και εμβολιασμένους, μας κάνει να πούμε ότι αυτό είναι κάτι [η νέα μετάλλαξη] στο οποίο πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι σοβαρό. Μπορεί να μην συμβεί αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» επισήμανε.

Ήδη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της πιθανής εμφάνισης του στελέχους Όμικρον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν επίσης ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες. Τα CDC ναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου...

Νότια Αφρική: «Τιμωρούμαστε»

AP Photo/Denis Farrell

Ενώπιον των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Νότια Αφρική καταγγέλλει ότι τιμωρείται αντί να επικροτείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η χώρα διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.

«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Πέραν των ταξιδιωτικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ