ΕΛΛΑΔΑ

«Έκρηξη» εντατικολόγων: Δεν γίνεται επιλογή στις ΜΕΘ, αλλά μόνο διαλογή με επιστημονικά κριτήρια

«Έκρηξη» εντατικολόγων: Δεν γίνεται επιλογή στις ΜΕΘ, αλλά μόνο διαλογή με επιστημονικά κριτήρια
«Διαλογή, ναι, γίνεται, αλλά η διαλογή είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την επιλογή. Η διαλογή ασθενών - είναι στρατιωτικός όρος. Πραγματοποιείται με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και με βάση πέντε επιστημονικά κριτήρια», τονίζουν. AP Photo / Vadim Ghirda

«Δεν υπάρχει πιο προσβλητικό και απαξιωτικό πράγμα από έναν εντατικολόγο, να λέγεται ότι κάνει επιλογή ασθενών για μία κλίνη ΜΕΘ».  Αυτό δήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής οι εντατικολόγοι, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τις vip ΜΕΘ.

«Διαλογή, ναι, γίνεται, αλλά η διαλογή είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την επιλογή. Η διαλογή ασθενών - είναι στρατιωτικός όρος. Πραγματοποιείται με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και με βάση πέντε επιστημονικά κριτήρια. Η δε ηλικία, δεν αποτελεί πρώτο κριτήριο, αλλά η καρδιοαναπνευστική ανάγκη που έχει ένας ασθενής», υπογράμμισαν σε μία έκτακτη Συνέντευξη τύπου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

«Επιπλέον, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, οι ασθενείς παραμένουν για μερικές ώρες ή λίγες ημέρες σε ΜΑΦ, ή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον στελεχωμένο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό πριν νοσηλευθούν σε κλίνη ΜΕΘ», τόνισαν οι ίδιοι για το θέμα που ακούγεται τις τελευταίες μέρες και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΠΟΕΔΗΝ και το υπουργείο Υγείας.

«Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και εντατικολόγοι και το θέμα της στελέχωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕΘ και διευθύντρια της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Από την πλευρά της η εντατικολόγος διευθύντρια ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διαδικασία που ακολουθείται για την εύρεση ΜΕΘ μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Μία διαδικασία απόλυτα διαφανής», όπως η ίδια είπε εμφατικά απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.

«Ειδικότερα σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, ηλεκτρονική συνεργασία, άρα όλοι οι γιατροί μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και βλέπουν τη διαθεσιμότητα. Την ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, διαχειρίζονται μόνο γιατροί που παραλαμβάνουν το περιστατικό», ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρακοπούλου, η πλατφόρμα είναι δυναμική και αφενός είναι πολύ βοηθητική, διότι Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν προσφέρουν ειδικότητες, ενώ αφετέρου, η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει και στατιστικά δεδομένα. Βοήθησε δε ιδιαίτερα, στον καιρό της πανδημίας.

Ο Βασίλης Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ στο Ναυτικό Νοσοκομείο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει πιο προσβλητικό για ένα γιατρό και νοσηλευτή, να λέγεται ότι κάνει επιλογή ασύδοτα. Θελουμε να βγάζουμε ασθενείς από τις Μονάδες με ποιότητα ζωής και όχι φυτά. Δίνουμε αγώνα για τον κάθε ασθενή. Όταν χρειαστεί να διαλέξουμε, κάνουμε διαλογή- Είναι στρατιωτικός όρος και επιστημονικός και όχι επιλογή- είμαστε σε μάχη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση επίσης, όταν ξέρουμε ότι ο ασθενής είναι καταδικασμένος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, η κυρία Κοτανίδου, ανέφερε ότι «δεν διαχωρίζουμε τους ασθενείς σε Covid και non Covid. Θελουμε να δώσουμε στην κοινωνία λειτουργικούς πολίτες».

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι σήμερα σε όλη τη χώρα διαθέτουμε 1.280 κλίνες ΜΕΘ, απο στρατιωτικά, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Η θνητότητα από COVID είναι πολύ υψηλή σε όλο τον κόσμο και οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Ο μέσος όρος θνητότητας στις ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας, κυμαίνεται μεταξύ 50% με 60% σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρακοπούλου. Επίσης στο πρώτο πανδημικό κύμα, ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε κλίνη ΜΕΘ ήταν γύρω στις 15 μέρες, ενώ στο δεύτερο με τρίτο πανδημικό κύμα, αυξήθηκε σε 20 μέρες.

Και τα τρία μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν εμφατικά στην ανάγκη στελέχωσης του συστήματος με Εντατικολόγους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό σε μια μονάδα ΜΕΘ εργάζονται 30 υγειονομικοί, ενώ στην Ελλάδα μόλις 10 με τρεις νοσηλευτές ανά ένα κρεβάτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ