ΚΟΣΜΟΣ

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επί τάπητος σε συνάντηση Μπλίνκεν με Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επί τάπητος σε συνάντηση Μπλίνκεν με Ευρωπαίους ΥΠΕΞ
Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Λίβερπουλ για τη σύνοδο της G7 Olivier Douliery/Pool via AP

Η προοπτική αναβίωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό το φως της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τους ομολόγους τους Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν είχε χθες στο Λίβερπουλ μια παραγωγική συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζήτησαν τις συνομιλίες για το JCPOA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα] και το πώς θα προχωρήσουμε» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), κατά την οποία αναμένεται να διατυπωθεί μια κοινή έκκληση προς το Ιράν να μετριάσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να αδράξει την ευκαιρία των συνομιλιών στη Βιέννη.

Βάσει της αρχικής πυρηνικής συμφωνίας που ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το πρόγραμμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που διεξάγονται στη Βιέννη με τις παγκόσμιες δυνάμεις, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA.

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις και, εφόσον η άλλη πλευρά είναι αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά την άρση των κυρώσεων, θα πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Σίγουρα επιζητάμε μια καλή συμφωνία» ανέφερε ο Ραϊσί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ