ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα «καταιγίδα» θα σαρώσει την Ευρώπη - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα «καταιγίδα» θα σαρώσει την Ευρώπη - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
(AP Photo/Luca Bruno)

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των κορυφαίων επιστημόνων για νέο πανδημικό κύμα αμέσως μετά τις γιορτές, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. Πολλά είναι ακόμα τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη νέα αυτή παραλλαγή, η οποία έχει προκαλέσει εκ νέου παγκόσμια ανησυχία. 

Ήδη, η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, αντιπροσωπέυοντας το 73,2% των μολύνσεων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η Όμικρον ξεπέρασε την παραλλαγή Δέλτα μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Παράλληλα, στη χώρα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος ενός 50χρονου στο Τέξας.

Την ίδια μοίρα φαίνεται να έχει και η Ευρώπη. Ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε την Τρίτη τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων COVID-19 καθώς εξαπλώνεται η Όμικρον, λέγοντας ότι η παραλλαγή έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής κυρίως ανάμεσα σε νεαρούς ενήλικες.

Από τότε που εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες της Ευρώπης που είναι υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ και είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μπορούμε να δούμε άλλη μια καταιγίδα να έρχεται. Μέσα σε εβδομάδες, η Όμικρον θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Κλούγκε.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή έχει αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού οπουδήποτε. Ακόμη και πριν από την Όμικρον, οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για άλλους 700.000 θανάτους από την ασθένεια μέχρι τον Μάρτιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν περιορισμούς, που σε αρκετές χώρες «αγγίζουν» και τους εμβολιασθέντες, με τελευταίες τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι, εν όψει κύματος της παραλλαγής Όμικρον που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 28η Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά κατά την περίοδο των εορτών.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλώντας λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι άστοχο να συμπεράνει κανείς από πρώιμες ενδείξεις ότι είναι μια πιο ήπια παραλλαγή από τις προηγούμενες.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να κατανοηθεί πλήρως η απειλή που θέτει η Όμικρον, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή είναι διαφορετικά από αυτά που προκαλούνται από άλλες παραλλαγές.

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, μέχρι στιγμής, το 89% των πρώιμων κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη σχετίζονταν με κοινά συμπτώματα COVID, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν αναφερθεί σε ενήλικες ηλικίας 20 και 30 ετών, τα οποία εξαπλώθηκαν αρχικά στις πόλεις σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και στο χώρο εργασίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη, βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκέφαλο, νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετος και διάρροια.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ήπια συμπτώματα που οφείλονται στην «Όμικρον» και την κάνουν να μοιάζει με κοινή ίωση.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, οι ασθενείς με «Όμικρον» φαίνεται να ταλαιπωρούνται με:

  • Πονοκέφαλο,
  • Κόπωση
  • Καταρροή
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμο

«Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι ‘‘Δεν ξέρω”», είπε ο καθηγητής και πρότεινε ότι «εάν έχουμε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση».

ΕΜΑ: «Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» εάν χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων προκειμένου να καθοριστεί εάν θα απαιτηθεί ένα ειδικά προσαρμοσμένο εμβόλιο, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ δηλώνει ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη» δήλωσε η Έμερ Κουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων» επισήμανε.

Η Έμερ Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μία πολύ πιο σταθερή θέση απ' ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία» υπογράμμισε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον EMA και ακολούθησε σήμερα, Τρίτη, η έγκριση του ΠΟΥ για επείγουσα χρήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ