ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια πολέμου» στη Μεσόγειο με ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά

«Παιχνίδια πολέμου» στη Μεσόγειο με ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά
Μολονότι δεν είναι σπάνια ανάλογα περιστατικά, το συγκεκριμένο σημειώθηκε σε εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο λόγω της ουκρανικής κρίσης και ενώ έχουν εκφραστεί ήδη φόβοι ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω κακών υπολογισμών AP Photo/Andreea Alexandru

Ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας εξαιτίας της συσσώρευσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μολονότι δεν είναι σπάνια ανάλογα περιστατικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το συγκεκριμένο σημειώθηκε σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, και ενώ έχουν εκφραστεί ήδη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω κακών υπολογισμών.

Σε τρία ξεχωριστά επεισόδια, το ρωσικό μαχητικό πλησίασε τα τρία αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8A ενώ πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο, στη Μεσόγειο.

«Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένους υπολογισμούς και λάθη με επικίνδυνα επακόλουθα» δήλωσε ο πλοίαρχος Μάικ Κάφκα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας αναφορικά με το περιστατικό ότι σε μία περίπτωση το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε απόσταση μερικών ποδών τα αμερικανικά.

Στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, και επανέλαβε -σε συνέχεια του σκληρού διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν- πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Αντιστοίχως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ουδεμία ένδειξη έχει υπάρξει αναφορικά με ρωσική αποκλιμάκωση επί του πεδίου· αντιθέτως έκανε λόγο περί στρατιωτικής ενίσχυσης και επισήμανε ότι αναδιάταξη δυνάμεων δεν ισοδυναμεί με απόσυρση.

Το ΝΑΤΟ απαντά στη ρωσική επιθετικότητα με ενίσχυση της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόσθετη ομάδα μάχης εξετάζεται να αναπτυχθεί στο έδαφος της Ρουμανίας προς ενίσχυση των υφιστάμενων σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, που τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση.

Πρόκειται για κίνηση που ίδνα οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό με τη Μόσχα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα σαφές μήνυμα ότι η επιθετικόητα της Ρωσίας εν τέλει θα οδηγήσει και οδηγεί σε ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ήλθαν σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα διά στόματος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη η απάντηση του ΝΑΤΟ στον Πούτιν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ