ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν κλιμακώνει τις απειλές και τον πόλεμο - Κραυγή αγωνίας από τους παγιδευμένους αμάχους

Ο Πούτιν κλιμακώνει τις απειλές και τον πόλεμο - Κραυγή αγωνίας από τους παγιδευμένους αμάχους
Άμαχοι του Ιρπίν, στα βορειοδυτικά περίχωρα του Κιέβου, διαφεύγουν έπειτα από επτά ημέρες βομβαρδισμών διασχίζοντας κατεστραμμένη γέφυρα AP Photo/Vadim Ghirda

Καθώς ξεδιπλώνεται η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική έξοδος στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ουκρανία έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει τη ρητορική του δίνοντας στις κυρώσεις της Δύσης διαστάσεις «κήρυξης πολέμου» και απειλώντας ευθέως την ίδια την κρατική υπόσταση της χώρας. Το ρωσικό σφυροκόπημα εντείνεται· ανθρωπιστική εκεχειρία δεν υπήρξε και δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια φθάνουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του επιμένουν να ζητούν από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Στο πρώτο σκέλος η απάντηση της Συμμαχίας ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Όμως, το Κίεβο επαναλαμβάνει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα «περιοριστεί» στην Ουκρανία· τονίζει ότι η στάση του ΝΑΤΟ υποδεικνύει «αδυναμία» και ο ουκρανικός λαός «θα καταβάλλει το τίμημα για τη διστακτικότητα» της Συμμαχίας.

Αυτό επανέλαβαν σήμερα τόσο ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε επικοινωνία που είχε μέσω βιντεοσύνδεσης με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώπιον του ίδιου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη 45λεπτη συνάντηση που είχαν στα σύνορα με την Πολωνία υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ίδια στιγμή -πέραν του ότι απείλησε με γενικευμένη σύρραξη εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και συνέκρινε τις κυρώσεις της Δύσης με «κήρυξη πολέμου»-, προειδοποίησε την ουκρανική ηγεσία ότι εάν η αντίσταση συνεχιστεί η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

«Η παρούσα ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας. Εάν αυτό συμβεί, εκείνοι θα είναι υπαίτιοι» ήταν τα λόγια του.

Επιμένοντας στα περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας και επέμβασης για την προστασία των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε πως όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού και «ο στόχος θα επιτευχθεί».

Λίγο αργότερα δέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Διαμεσολάβηση του Ισραήλ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα η ίδια η κυβέρνηση Ζελένσκι. Η επίσκεψη ήλθε σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αμέσως μετά τη Μόσχα ο Ναφτάλι Μπένετ αναχώρησε για το Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που «πάτησε» σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μία επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Πληροφορίες σχετικά με τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρεμλίνου δεν ήλθαν στη δημοσιότητα.

Ως προς την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης. Υπήρξαν πληροφορίες για νέες συνομιλίες τη Δευτέρα, όμως τα μηνύματα που έρχονται από τις δύο πλευρές είναι αντικρουόμενα.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλών έληξε την περασμένη Πέμπτη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας χωρίς να γεννώνται ελπίδες για λήξη του πολέμου, ωστόσο συμφωνήθηκε δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και παραδόσεις αγαθών πρώτης ανάγκης. Η προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι της Μαριούπολης και της Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, όμως δεν τηρήθηκε ποτέ με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο άτομα.

Ανθρωπιστικό δράμα στη Μαριούπολη - Επόμενος στόχος η Οδησσός

Η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα συναγερμού, λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη άμεσα.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Προς εδραίωση συνολικά του ελέγχου στον ουκρανικό νότο, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται την ίδια στιγμή πιο κοντά στην Οδησσό, την οποία διαφαίνεται ότι θα περικυκλώσουν με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις επιδιώκοντας να αποκλείσουν πλήρως την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μαριούπολη, όπου και διαμένει συμπαγής ελληνικής πληθυσμός περίπου 100.000 ατόμων σε σύνολο 450.000 κατοίκων, βομβαρδίζεται επί μέρες ανηλεώς, αλλά δεν έχει παραδοθεί. Η κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη Θάλασσα του Αζόφ -ήδη έχει «πέσει» η Χερσώνα- θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με τη Μαριούπολη υπό ρωσικό έλεγχο θα καθίστατο δυνατή η διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, και οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων του Ντονμπάς.

CNN Greece

Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Στη μάχη για τον πλήρη έλεγχο του ουκρανικού νότου επόμενος στόχος των Ρώσων είναι η Οδησσός, όπου και υπάρχει ιστορική ελληνική παρουσία. Με την πόλη-λιμάνι Νικολάεφ ήδη υπό πολιορκία, τα ρωσικά στρατεύματα φθάνουν πιο κοντά στην Οδησσό. Και εάν η Οδησσός πέσει, οι Ρώσοι θα ελέγχουν πλήρως την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατελήφθη από το ρωσικό στρατό, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα το Σάββατο κατά της κατοχής. Πολίτες βγήκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας κυματίζοντας ουκρανικές σημαίες, και οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Νοβοπσκόφ της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Στα περίχωρα του Κιέβου μαίνονται σφοδρές μάχες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να εμποδίσουν την περικύκλωση της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Το πελώριο κονβόι που προσεγγίζει το Κίεβο από το βορρά δείχνει να παραμένει σε γενικές γραμμές «καθηλωμένο», και υπάρχουν φόβοι ότι τελεί εν αναμονή υλικοτεχνικής υποστήριξης για να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Σπαρακτικές είναι οι εικόνες που ήλθαν στη δημοσιότητα από το Ιρπίν στα βορειοδυτικά περίχωρα του Κιέβου, με πολίτες όλων των ηλικιών να προσπαθούν να διαφύγουν έπειτα από επτά ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών διασχίζοντας γέφυρα που συνδέει το Ιρπίν με το κεντρικό Κίεβο και την οποία κατέστρεψαν οι ίδιες οι ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την προέλαση των Ρώσων.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece μέσω Liveblog τη δέκατη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ