ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ασφαλή έξοδο αμάχων υπόσχεται η Ρωσία - Εντείνονται οι βομβαρδισμοί

Πόλεμος Ουκρανία: Ασφαλή έξοδο αμάχων υπόσχεται η Ρωσία - Εντείνονται οι βομβαρδισμοί
Ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Κορυφώνεται το δράμα των αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε στρατηγικής σημασίας πόλεις της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων. Η Μόσχα, μετά τον τρίτο γύρο συνομιλιών, υποσχέθηκε εκ νέου κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι την Τρίτη, ενώ έθεσε νέους όρους για την εκεχειρία, με το Κίεβο να ζητά απευθείας διάλογο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες συσσωρεύονται στα συνοριακά περάσματα και η Δύση διαβουλεύεται για νέες κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, ζήτημα για το οποίο, ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης.

Για 12η μέρα, τη Δευτέρα, συνεχίστηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μεγάλων ουκρανικών πόλεων, εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Σούμι, καθώς δεν εφαρμόστηκε η κατάπαυση του πυρός.

Η Ουκρανία απέρριψε τους διαδρόμους που προτάθηκαν από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «ανήθικη και μη αποδεκτή» αφού προέκυψε ότι πολλές από τις διαδρομές θα οδηγούσαν τους πολίτες στη Ρωσία ή τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Καθώς οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σε ορισμένες βασικές πόλεις της Ουκρανίας, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής.

Στο Κίεβο, σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα νωρίς τη Δευτέρα σε μια ευρεία περιοχή από τα βόρεια προς τα δυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει στην επίθεση σε πολλές περιοχές, πιέζοντας προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

CNNi

Βίντεο την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το CNNi δείχνει ρωσικά τανκς να παίρνουν θέσεις σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ακριβώς δυτικά του Κιέβου. Ωστόσο, οι πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ για το τεράστιο ρωσικό κονβόι αναφέρουν ότι παραμένει στάσιμο.

CNNi

Στο προάστιο Ιρπίν, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, αλλά οι αρχές λένε ότι 2.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν μέσω μιας αυτοσχέδιας γέφυρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αποσυρθεί στην άκρη της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 30% του Ιρπίν, αλλά η υπόλοιπη πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Επίσης κοντά στην πρωτεύουσα, στο Χοστόμελ, το συμβούλιο του χωριού λέει ότι ο δήμαρχος Γιούρι Πρύλυπκο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα. Το στρατηγικό αεροδρόμιο Χοστόμελ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Εν τω μεταξύ, σκληρές μάχες διεξήχθησαν στα νότια, στην πόλη του Μικολάιβ. Η Ουκρανία λέει ότι το πυροβολικό έπληξε κατοικημένες περιοχές στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη, η οποία βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας και του νότιου λιμανιού της Οδησσού.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεση προς το στρατηγικό λιμάνι της πόλης το πρωί της Δευτέρας, με αξιωματούχους να προειδοποιούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγιά τους. Στη διάρκεια της ημέρας, ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ελέγχουμε τις γέφυρες, μπορείτε να φύγετε με ασφάλεια από το Μικολάιβ (πόλη) και άλλες πόλεις», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία.

CNNi

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμανι στην Αζοφική θάλασσα, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι φόβοι για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν παγιδευτεί επί μέρες στη Μαριούπολη και στη Βολνοβάχα, χωρίς ρεύμα, νερό και τροφή, εντείνονται.

Από την άλλη, Ουκρανοί πολίτες συνεχίζουν το «αντάρτικο» σε πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, με συγκρούσεις να προκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Τσαπλίνκα.

Τέλος, το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

CNNi

Πάνω από 900 ουκρανικές κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό

Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτήρια κατοικιών», έγραψε στο Twitter.

Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 είναι χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, οι αναφορές για νεκρούς αμάχους σοκάρουν. Οι σοροί 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτήριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους.

Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου. Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Δήμαρχος Λβιβ: Στα όριά της η πόλη - Έκκληση για βοήθεια

Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι η πόλη της δυτικής Ουκρανίας έχει φτάσει στα όρια των ικανοτήτων της να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω της επίθεσης της Ρωσίας και κάλεσε διεθνείς οργανισμούς για βοήθεια.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη περάσει από το Λβιβ καθώς κατευθύνονταν δυτικά αναζητώντας ασφάλεια, ανέφερε το Reuters.

Περίπου 200.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έμεναν τώρα στο Λβιβ και 50.000 περνούσαν καθημερινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξει άλλο ένα κύμα [προσφύγων]... και καλούμε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να έρθουν εδώ και να βοηθήσουν», είπε.

Σχεδόν στο 100% η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων

Ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή.

«Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, είπε ο αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες, νατοϊκούς συμμάχους.

CNNi

Η ΕΕ αναμένει 5 εκατομμύρια πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να προετοιμαστεί για πέντε εκατομμύρια» πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη περάσει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, δήλωσε την Κυριακή ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι, περιγράφοντας την κατάσταση ως «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δείτε πώς κάλυψε με Liveblog το CNN Greece την 12η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ