ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στην ρωσική «μέγγενη» η Μαριούπολη - Νέος γύρος συνομιλιών εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Ουκρανία: Στην ρωσική «μέγγενη» η Μαριούπολη - Νέος γύρος συνομιλιών εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών
Ένας Ουκρανός στρατιώτης περπατά κοντά στη θέση που φύλαγε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία, ενώ διανύουμε την 18η ημέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Καθώς ο ρωσικός στρατός σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την Κυριακή σε Μαριούπολη και Μικολάιβ στα νότια της χώρας, ενώ οι επιθέσεις επεκτάθηκαν και προς τα δυτικά. Δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις -ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος - ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων. Για τη Δευτέρα έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού για τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας, μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι τα όπλα που εισρέουν στην Ουκρανία από δυτικούς συμμάχους είναι «νόμιμοι στόχοι».

Περισσότεροι από 30 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα έπληξαν το στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Γιαβορίβ στην άκρη του Novoyavorivsk, σύμφωνα με ανακοίνωση. Όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση του Λβιβ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από την επιδρομή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση στο Γιαβορίβ χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι η επίθεση σκότωσε έως και 180 «ξένους μισθοφόρους» και κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας για να χτυπήσει το Γιαβόριβ και μια ξεχωριστή εγκατάσταση στο χωριό Σταρίτσι. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Η Ουκρανία απάντησε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκότωσε έως και 180 ξένους μισθοφόρους κατά τη διάρκεια επίθεσης στη στρατιωτική βάση Yavoriv, αποκαλώντας την «καθαρή ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Markiyan Lubkivsky.

«Αυτή δεν είναι η αλήθεια. Καθαρή ρωσική προπαγάνδα», είπε ο Lubkivsky σε μήνυμά του στο CNNi, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι αλλοδαποί μεταξύ των νεκρών στη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ.

Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται και το εξίσου στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μικολάιβ του ουκρανικού νότου. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας. Η πόλη Μικολάιβ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες.

Υπό στενή πολιορκία βρίσκεται η πρωτεύουσα, Κίεβο, με το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων να απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο. Τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές αμάχων. Ένα μεγάλο τμήμα του Μακαρίβ, ένα χωριό στα δυτικά του Κιέβου, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από προφανείς ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Νεκρός από πυρά που δέχτηκε έπεσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Μπρεντ Ρενό, 51 ετών, στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μπρεντ Ρενό ήταν απεσταλμένος των New York Times. Αργότερα ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι ο δημοσιογράφος δεν ήταν σε δική της αποστολή στο Ιρπίν. «Δεν ήταν σε αποστολή για κανένα γραφείο των Times στην Ουκρανία», όπως ανέφεραν.

Τις αρχικές πληροφορίες ότι ήταν απεσταλμένος των New York Times έδωσε η αστυνομία του Κιέβου, με βάση μια δημοσιογραφική ταυτότητα που βρέθηκε επάνω του. Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι η ταυτότητα αυτή «είχε εκδοθεί για μια ανάθεση πριν από πολλά χρόνια».

Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη - Τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι απελπιστική καθώς τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται. Η δημοτική αρχή ανέφερε πως «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τηλεφωνική επικοινωνία. Τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται».

Στην πόλη σημειώθηκαν σήμερα νέοι βομβαρδισμοί, ενώ σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, συνολικά 2.187 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο.

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας την Δευτέρα

Για τη Δευτέρα έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού για τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας. «Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ή ανώτερου επιπέδου διαπραγματεύσεις.

Λίγη ώρα αργότερα το Κίεβο επιβεβαίωσε τις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ασταμάτητα με τη μορφή βιντεοδιασκέψεων. Οι ομάδες εργασίας δουλεύουν συνεχώς. Ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων απαιτεί συνεχή προσοχή. Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διαπραγματευτική σύνοδος για τη σύνοψη των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων» ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν νωρίτερα σήμερα τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποντόλιακ και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών».

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

«Παράθυρο» για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε στο Interfax τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και τι θα συζητηθεί σε αυτήν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά πόσο η ρωσική πλευρά είναι όντως πρόθυμη για μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, συζητούνται ειδικότερα οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον, με την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς κάλυψε το CNN Greece τη 18η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία σε μορφή Live Blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ