ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αγνοείται η τύχη της ακτιβίστριας με το πλακάτ - Για «χουλιγκανισμό» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Ρωσία: Αγνοείται η τύχη της ακτιβίστριας με το πλακάτ - Για «χουλιγκανισμό» κάνει λόγο το Κρεμλίνο
«Το πού βρίσκεται η Μαρίνα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Κρατείται για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων της Screengrab

Ως «χουλιγκανισμό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την ηρωική, για πολλούς, κίνηση της ακτιβίστριαςδημοσιογράφου του κρατικού καναλιού της Ρωσίας να παρέμβει με ένα πλακάτ στο στούντιο την ώρα του δελτίου ειδήσεων και να στείλει μήνυμα υπέρ της Ουκρανίας.

Η διαδηλώτρια Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της που έγραφε «όχι» στον πόλεμο.

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για «το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του».

«Όχι στον πόλεμο, μην ακούτε την προπαγάνδα»: Η παρέμβαση ακτιβίστριας στη ρωσική κρατική τηλεόραση

Η παρέμβαση της μπορεί να διακόπηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ωστόσο η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να επαινεί την πράξη της.

Η Οβσιανίκοβα που εργαζόταν στο Κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης, κρατήθηκε για περίπου 3 ώρες πριν συλληφθεί από τις Αρχές.

Νωρίτερα, μεταδόθηκε η είδηση πως οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Μόσχας, ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο της, ο ίδιος δεν κατάφερε να την εντοπίσει.

«Το πού βρίσκεται η Μαρίνα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Κρατείται για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων της.

Με τη σειρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι εναντίον της ήδη έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία.

Η διαδηλώτρια μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης βάσει μιας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «fake news» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ακόμα, μπορεί να κατηγορηθεί και για την προτροπή της στους Ρώσους πολίτες να βγουν να διαμαρτυρηθούν.

LIVEBLOG: Σε 36ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας το Κίεβο – Σε κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού η χώρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ