ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κέντρο της μαρτυρικής Μαριούπολης οι Ρώσοι - «Ανακόπτονται» στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κέντρο της μαρτυρικής Μαριούπολης οι Ρώσοι - «Ανακόπτονται» στο Κίεβο
Άποψη του βομβαρδισμένου θεάτρου - καταφυγίου της Μαριούπολης. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμενοι στα συντρίμμια Getty Images

Στο κέντρο της πολιορκημένης Μαριούπολης του ουκρανικού νότου διαφαίνεται ότι έχουν φθάσει πλέον οι μάχες καθώς ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν διανύει την τέταρτη εβδομάδα. Η Ρωσία διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με πυραύλους να χτυπούν για πρώτη φορά τη Λβιβ, καταφύγιο των προσφύγων στα δυτικά. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στο Κίεβο ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως «έχει ανακόψει» τη ρωσική προέλαση.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και πολιορκίας, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο κέντρο της Μαριούπολης, όπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φάρμακα, και χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο BBC ότι μαίνονται μάχες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν τη θηλιά» και διεξάγουν «μάχες με τους εθνικιστές» στο κέντρο της πόλης.

«Μαίνονται μάχες με τεθωρακισμένα και πυρά πυροβολικού. Όλοι βρίσκονται στα καταφύγια. Δεν υπάρχει πια κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στης πόλη που δεν έχει σημάδια πολέμου» δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε επικοινωνία με τον ανταποκριτή του BBC στη Λβιβ, Ούγκο Μπακέγκα.

Η Μαριούπολη είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σοροί αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κείτονται στους δρόμους. Κάποιοι για ημέρες. Γείτονες τους θάβουν μόνοι τους σε αυλές και δημόσιους χώρους πίσω από βομβαρδισμένα σπίτια. Χρησιμοποιούν χαλιά και πλαστικές μεμβράνες για να τους καλύψουν.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο στα πλάνα που ανήρτησε στο Twitter η Χάλεϊ Γουίλις των New York Times.

Στο θέατρο-καταφύγιο που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια πρισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Κατά τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν διασωθεί 135 άτομα· επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς. Η επιχείρηση διάσωσης φέρεται να συνεχίζεται μετά μεγάλης δυσκολίας, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει και οι επιδρομές συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σε νέο του τηλεοπτικό μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαμήνυσε ότι «η Ρωσία θα πληρώσει για τις χιλιάδες καρδιές που σταμάτησαν από αυτό τον πόλεμο».

«Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα. Παρά τις επιδρομές, παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης» ανέφερε. «Προσευχόμαστε να είναι ζωντανοί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε άλλες πληροφορίες» δήλωσε από πλευράς της η Ουκρανή αξιωματούχος Λιουντμίλα Ντενισόβα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι 35.000 άμαχοι έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής από τη Μαριούπολη, όμως η αγωνία για άλλους 350.000 πολίτες παρατείνεται στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός. Ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι πλέον ασφαλής έχοντας περάσει την Παρασκευή στη Μολδαβία μαζί με 11 ομογενείς, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νόστος 6».

Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να φύγουν πεζή, καθώς οι «επίσημες» προσπάθειες εκκένωσης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Νέα δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies με κονβόι οχημάτων να αναχωρεί από τη ΜαριούποληSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

H πόλη έχει πια σχεδόν καταστραφεί.

Η Ελλάδα εξέφρασε, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρόθεσή της να αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης όπου εκτυλίχθηκαν τραγικές σκηνές έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό. Αντιστοίχως, η Ιταλία δηλώνει ότι θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του θεάτρου.

Νέα πλάνα, η γνησιότητα των οποίων έχει επαληθευτεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήλθαν την ίδια στιγμή στη δημοσιότητα από ολοσχερώς κατεστραμμένο εμπορικό κέντρο της πόλης που επίσης βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Χτυπήθηκε η Λβιβ - Απειλές για τα όπλα της Δύσης

Στο στόχαστρο βρέθηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά η Λβιβ. Η επιδρομή στα περίχωρα της πόλης της δυτικής Ουκρανίας, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, θρυμμάτισε τη σχετική αίσθηση ασφάλειας για τους κατοίκους της και τους χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Το χτύπημα σε εγκαταστάσεις επισκευής αεροσκαφών ακολούθησε την επιδρομή της Κυριακής στην ουκρανική στρατιωτική βάση Γιαβορίβ στα δυτικά, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα -στο «κατώφλι» του ΝΑΤΟ. Ακολούθησαν προειδοποιήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ότι η απάντηση της Συμμαχίας θα είναι μαζική εάν χτυπηθεί «ΝΑΤΟϊκή επικράτεια».

Από ρωσικής πλευράς είχε προηγηθεί η προειδοποίηση -η οποία και έγινε πράξη στο Γιαβορίβ- ότι οι παραδόσεις όπλων της Δύσης προς την εμπόλεμη Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο». Αυτό επανέλαβε και την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως οποιοδήποτε φορτίο εισέλθει στην επικράτεια της Ουκρανίας, το οποίο θα θεωρήσουμε ότι μεταφέρει όπλα, θα καταστεί νόμιμος στόχος» δήλωσε στο κρατικό δίκτυο RT.

«Αυτή είναι μία απειλή που η Ρωσία έχει επαναδιατυπώσει» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον. «Στην Ουκρανία δεν επιχειρούν αμερικανικές δυνάμεις», αλλά αποκλειστικά στην επικράτεια του ΝΑΤΟ, επισήμανε.

Αδιάκοπες επιδρομές - Επιβραδύνεται η προέλαση στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν αδιάκοπα και αδιακρίτως μεγάλα αστικά κέντρα. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, πολυώροφο κτήριο χτυπήθηκε την Παρασκευή με συνέπεια να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 11. Επιδρομές σημειώθηκαν και στο Κραματόρσκ, επίσης στα ανατολικά.

Στο Κίεβο, σειρήνες αεράμυνας ηχούν διαρκώς και υπήρξαν αναφορές για θύματα όταν συντρίμμια από πύραυλο που κατερρίφθη προκάλεσε φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά- έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, βάσει ανακοίνωσης των δημοτικών αρχών. Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν τραυματιστεί.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση με στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο των προαστίων της πρωτεύουσας. Ο στρατός της υποστηρίζει πως απέκλεισε την πρόσβαση των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα από δύο βασικές κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNNi ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει «πολλές λανθασμένες κινήσεις» των Ρώσων επί του πεδίου. Επισήμανε ότι «δεν έχουν προχωρήσει ούτε τόσο γρήγορα, ούτε τόσο μακριά όσο επεδίωκαν», και ότι «πασχίζουν» με ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 23η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ