ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά τανκ στο κέντρο της Μαριούπολης - Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά τανκ στο κέντρο της Μαριούπολης - Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα
Σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, η Μαριούπολη του ουκρανικού νότου είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Με τις μάχες και τα ρωσικά τανκ να έχουν φθάσει πλέον στο κέντρο της Μαριούπολης, οι προσπάθειες διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων που παραμένουν επί ημέρες παγιδευμένοι στα υπόγεια του βομβαρδισμένου θεάτρου-καταφυγίου περιορίζονται στις μικρές ανάπαυλες από τις επιδρομές και τα πυρά πυροβολικού, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των εγκλωβισμένων αμάχων. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στο στρατόπεδο που έγινε στόχος επιδρομής στο Μικολάιβ, το έτερο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του ουκρανικού νότου. Δεκάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μετά το χτύπημα και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα στις τάξεις του ουκρανικού στρατού θα είναι πάρα πολλά. Στους κοιτώνες του στρατοπέδου, που καταστράφηκε ολοσχερώς, βρίσκονταν κατά πληροφορίες τουλάχιστον 200 στρατιώτες.

Στη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, που αποτελούσε προορισμό των ανθρώπων που διαφεύγουν από τη μαρτυρική Μαριούπολη, έχει τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου απαγόρευση κυκλοφορίας για διάστημα 38 ωρών. «Για την ασφάλειά σας παρακαλούμε μη βγαίνετε στους δρόμους ή σε δημόσιους χώρους» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές ουκρανικές αρχές.

Και στο Κίεβο δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να λαμβάνουν θέσεις έξω από την πρωτεύουσα, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν επανακτήσει τον έλεγχο των προαστίων. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» στο πλήγμα της Παρασκευής κατά υπόγειας αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας.

Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν επιβεβαίωσαν στο δίκτυο CNNi ότι η Ρωσία έκανε όντως χρήση υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία -στην πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης ανάλογων όπλων σε εμπόλεμη ζώνη.

Η επιδρομή στα περίχωρα της πόλης της δυτικής Ουκρανίας, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, θρυμμάτισε τη σχετική αίσθηση ασφάλειας για τους κατοίκους της και τους χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Η Λβιβ είναι «κόμβος» για τους πρόσφυγες του πολέμου της Ουκρανίας, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν ξεπεράσει πλέον τα 3,3 εκατομμύρια.

CNN Greece

Ανθρωπιστικό δράμα δίχως τέλος στη Μαριούπολη

Σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, η Μαριούπολη του ουκρανικού νότου είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Αποτυπώνοντας τις δραματικές στιγμές, ο δήμαρχός της, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δηλώνει ότι μαίνονται οδομαχίες στο κέντρο της πόλης και οι υπηρεσίες διάσωσης μπορούν να προσεγγίζουν και να απομακρύνουν τα συντρίμμια στο θέατρο μόνο στις μικρές διακοπές από τις μάχες.

«Υπάρχουν τανκ εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο στο BBC, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη, αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς».

Στο θέατρο-καταφύγιο παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Κατά τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν διασωθεί 135 άτομα· επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς στο κτήριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο αμάχων.

Η λέξη «παιδιά» αναγραφόταν στον προαύλιο χώρο του θεάτρου με γιγαντιαία γράμματα στα ρωσικά για να είναι διακριτή από τα βομβαρδιστικά. Είναι ορατή ακόμη και τώρα, μετά το βομβαρδισμό, όπως φαίνεται σε νέα δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies.

Νέα δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies απεικονίζει την καταστροφή στο θέατρο της ΜαριούποληςSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

«Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα. Παρά τις επιδρομές, παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης» είναι τα λόγια του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περίπου 35.000 άμαχοι έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής από τη Μαριούπολη, όμως η αγωνία για άλλους 350.000 πολίτες παρατείνεται στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός. Ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι πλέον ασφαλής· έχει φθάσει στη Ρουμανία και αύριο, Κυριακή, αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα.

Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να φύγουν πεζή, καθώς οι «επίσημες» προσπάθειες εκκένωσης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

maxar-mariupol.jpg
Δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies με κονβόι οχημάτων να αναχωρεί από τη ΜαριούποληSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πούτιν θέτει τέσσερις όρους για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Sergei Chirikov/Pool Photo via AP, File

Στο διπλωματικό πεδίο, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί σε απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ρώσο πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει την ικανοποίηση τεσσάρων όρων ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, σύμφωνα με την Άγκυρα, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο διαμεσολαβητικό ρόλο, φιλοξενώντας την συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε πολλά ζητήματα για την επίτευξη εκεχειρίας με την Ουκρανία στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, σημείωσε ο Καλίν και πρόσθεσε πως ενώ ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να συναντηθεί, ο Πούτιν έθεσε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγεσίας.

«Το πρώτο είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή η αποκήρυξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ο αφοπλισμός και οι αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο του αυστριακού μοντέλου. Τρίτον, η διαδικασία που η ρωσική πλευρά αναφέρει ως "αποναζιστικοποίηση". Τέταρτον, άρση των εμποδίων για την ευρεία χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Είναι κατανοητό ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στα τέσσερα πρώτα άρθρα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ή ότι πρόκειται να υπογραφεί κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Καλίν στην εφημερίδα.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι ο Πούτιν διατύπωσε ακόμη δύο αιτήματα που ήταν «τα πιο δύσκολα ζητήματα», το ένα ήταν η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» στο Ντονμπάς. Ο Καλίν τόνισε ότι αυτά τα δύο τελευταία ζητήματα «δεν είναι αποδεκτές απαιτήσεις για την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα».

«Εάν υπάρξει σύγκλιση στα πρώτα τέσσερα άρθρα και επιτευχθεί συμφωνία, μπορεί να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών σχετικά με το πέμπτο και το έκτο άρθρο», υποστήριξε ο Καλίν στη συνέντευξη, προσθέτοντας εάν γίνουν οι διαπραγματεύσεις, «μπορεί να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ο τερματισμός του πολέμου».

Ο Καλίν δήλωσε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν προέτρεψε τον Πούτιν η κατάπαυση του πυρός να γίνει μόνιμη. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει και τους δύο προέδρους είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «η επίτευξη συναίνεσης σε ορισμένα θέματα μπορεί να απαιτήσει συνομιλίες σε επίπεδο ηγεσίας».

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 24η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ