ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου δεν πρέπει να καταλήξουν σε «ξεπούλημα»

Λιζ Τρας: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου δεν πρέπει να καταλήξουν σε «ξεπούλημα»
«Ο Πούτιν απλά επέστρεψε για (σ.σ. να διεκδικήσει μετά την Κριμαία) περισσότερα» εκτιμά η βρετανίδα ΥΠΕΞ Olivier Douliery/Pool via AP

«Η Ουκρανία δεν πρέπει να βγει ζημιωμένη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ωφελήθηκε από την εισβολή» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τυχόν μελλοντικές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν με το “ξεπούλημα” της Ουκρανίας ή με την επανάληψη λαθών του παρελθόντος», είπε η Τρας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θυμόμαστε τον δύσκολο συμβιβασμό του 2014, που απέτυχε να εξασφαλίσει στην Ουκρανία ασφάλεια σε βάθος χρόνου. Ο Πούτιν απλά επέστρεψε για (σ.σ. να διεκδικήσει μετά την Κριμαία) περισσότερα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να κερδίσει από αυτήν την φρικτή επίθεση».

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την ουδετερότητά της και να εξετάσει έναν συμβιβασμό σε αμφισβητούμενες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει ενός ακόμη γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο.

Ενώ άφησε να εννοηθούν πιθανές παραχωρήσεις, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, ο Ζελένσκι τόνισε ότι προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, αποτρέποντας τη Ρωσία «να καταστρέψει τη χώρα», κάτι που Κίεβο και Δύση πιθανολογούν ότι είναι τώρα ο στόχος της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα θεωρεί απειλή. Ο Ζελένσκι έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουκρανία χρειάζεται δικές της εγγυήσεις ασφαλείας με τη συμμετοχή δυτικών δυνάμεων ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ