ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές εικόνες στην πόλη Μπούτσα με διάσπαρτες σορούς στους δρόμους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές εικόνες στην πόλη Μπούτσα με διάσπαρτες σορούς στους δρόμους
Οι σοροί των ανδρών ήταν διασκορπισμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης που επανήλθε στον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού AP Photo/Vadim Ghirda

Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατόπιν της ανακατάληψής της από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο ρωσικός στρατός αποχωρεί πλέον από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και αναδιατάσσεται στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπου οι ήδη σφοδρές μάχεται αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι έχουν επανέλθει στον έλεγχό του 30 κωμοπόλεις και χωριά στην περιφέρεια του Κιέβου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί τους Ρώσους ότι ναρκοθετούν τις περιοχές απ' όπου αποχωρούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε από τη Μπούτσα ότι οι σοροί ήταν διασκορπισμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα αίτια θανάτου δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο ένας εκ των νεκρών έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούτσα «απελευθερώθηκε», όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Δημοσιογράφοι που μετέβησαν στην πόλη είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Οι 16 από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τρεις ήταν στη μέση του δρόμου και άλλη μία στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι οι σοροί βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές απ' όπου αποχωρούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ, Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στο βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα» ανέφερε.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν καλέσει τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να είναι σε επαγρύπνηση γιατί, όπως λένε, βρέθηκαν πάνω από 1.500 εκρηκτικά μέσα σε μία ημέρα, σε έρευνες στο χωριό Ντμιτρίφκα, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποναρκοθέτηση των περιοχών και συμβούλευσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν τώρα. «Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, επιβεβαίωσε σήμερα, Σάββατο, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, έτερος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα» και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα» ανέφερε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Ποντόλιακ στο Telegram.

Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, επισήμανε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.

Ο Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία.

«Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίχιβ, ούτε το Κίεβο». «Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ