ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Απαράδεκτο» το προσχέδιο συμφωνίας του Κιέβου - Τι λέει για Κριμαία και Ντονμπάς

Λαβρόφ: «Απαράδεκτο» το προσχέδιο συμφωνίας του Κιέβου - Τι λέει για Κριμαία και Ντονμπάς
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά πως η Ρωσία παρόλα αυτά θα συνεχίσει τις συνομιλίες. Αποκρούει τις δηλώσεις Λαβρόφ η Ουκρανία, διά του διαπραγματευτή της Μιχαήλο Ποντόλιακ, λέγοντας πως έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία» και θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή από τη σφαγή στην Μπούτσα.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη αναφέρει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν «όσο γρήγορα θα ήθελε», κατηγορώντας τη Δύση προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, τους οποίους αρνείται η Μόσχα.

Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.

«Αυτή η ανικανότητα γι' άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε» ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ, ο προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του Κιέβου είναι «απαράδεκτες».

Όπως είπε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο -και στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.

Επίσης, το Κίεβο ζητούσε, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεσή της.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

«Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως παρόλα αυτά η Ρωσία θέλει τώρα να συνεχίσει με τις συνομιλίες και να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.

«Παρ' όλες τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ωθώντας για το δικό μας προσχέδιο συμφωνίας που περιγράφει σαφώς και πλήρως τις αρχικές και βασικές θέσεις και απαιτήσεις μας» ανέφερε.

Σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».

Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε: «Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ