ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν στο δεύτερο γύρο – Η αριθμητική της επόμενης ημέρας

Εκλογές Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν στο δεύτερο γύρο – Η αριθμητική της επόμενης ημέρας
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία YOAN VALAT / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επικράτησε στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών -όπως άλλωστε αναμενόταν- ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αναμετρηθεί με την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου.

Η εκλογική μάχη της επόμενης Κυριακής αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη και πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο κ. Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Μαρίν Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos).

Την ίδια ώρα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 21,7% της ψήφου.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής Έρικ Ζεμούρ έλαβε το 7,1% της ψήφου.

Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε κάτι παραπάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, μην κάνετε το λάθος…» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στους υποψήφιούς του.

Τα λόγια του αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως παρότι ο Μακρόν κατάφερε να επικρατήσει στον πρώτο γύρο, η επόμενη «μάχη» θα είναι πολύ πιο σκληρή.

Η Μαρίν Λεπέν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν για τον Εμανουέλ Μακρόν να τη στηρίξουν για να «μπει σε τάξη» η Γαλλία.

Το «ευχαριστώ» του Μακρόν

Τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι τον στήριξαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους αλλά και τους συνυποψηφίους του που σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις τους θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο λέγοντας:

«Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου, όσους εσάς, πάνω από 36 εκατ. που συμμετείχατε σε αυτό το καταπληκτικό δικαίωμα της ψήφου. Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν την υποψηφιότητα μου. Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει».

(Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

«Όλοι μαζί θα φέρουμε αυτό το όραμα ανεξαρτησίας και σταθερότητας. Να ευχαριστήσω όλους όσους τα τελευταία χρόνια δώσατε τόσα πολλά σε όλη τη Γαλλία, με τη δουλειά σας τα ξενύχτια σας».

«Σας καλώ να υπερβείτε κάθε διαφορά με τους αντιπάλους μας για να δουλέψουμε για ένα μεγάλο όραμα για τη χώρα μας», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαριστώντας τους συνυποψηφίους, τον καθένα ονομαστικά που δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο.

Λεπέν: Eπιλέγουμε «ανάμεσα στην αδικία και την κοινωνική δικαιοσύνη»

«Ο γαλλικός λαός εκφράστηκε, μου έκανε την τιμή να με φέρει στη δεύτερη θέση, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο», είπε η Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες δηλώσεις της μετά το κλείσιμο των καλπών στη Γαλλία και την ανακοίνωση των exit poll.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ, με μεγάλη μετριοφροσύνη, όπως είπε, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη μίας νέας ελπίδας για τη χώρα, «ότι θα σταθούν όρθιες οι δυνάμεις ανόρθωσης της χώρας».

Όπως είπε, υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα οράματα, ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι Γάλλοι ψηφοφόροι, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αδικία και την αταξία και την επανένωση γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη.

AP Photo/Joan Mateu Parra

«Όλοι όσοι δεν ψήφισαν σήμερα για τον Μακρόν επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την επανένωση. Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων», πρόσθεσε, λέγοντας πως από την ψήφο τους εξαρτάται το κατά πόσο οι δημοκρατικοί νόμοι και η γαλλική κουλτούρα και γλώσσα, θα έχουν την πρωτοκαθεδρία.

«Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο», είπε.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν, «ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης και να αποκαταστήσουμε την αυτοδιάθεση των Γάλλων. Θα διασφαλίσουμε τη Μετανάστευση και της ασφάλειας για όλους, εγγυώμενοι των σεβασμό όλων. Έχουμε μία σειρά λύσεων που έχουμε προτείνει με έναν προϋπολογισμό, με σαφή διατύπωση, που αποσκοπεί στο να θεραπεύσει τα βαθύτερα ρήγματα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πανηγυρισμοί στα εκλογικά κέντρα Μακρόν και Λεπέν

Με πανηγυρισμούς έγιναν δεκτά τα αποτελέσματα των exit poll στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Μαρίν Λεπέν όπου περίμεναν παγωμένες σαμπάνιες.

«Μπλόκο» στη Λεπέν από τους περισσότερους υποψηφίους που δεν πέρασαν στον β' γύρο

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα μηνύματα που θέλησαν να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο τάσσονται κατά της ψήφου στην Λεπέν. Προς το παρόν μόνο ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος σημείωσε 7%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, των Οικολόγων, των Κομμουνιστών, των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο υπψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο στην κυρία Λεπέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γυρίζει μια νέα σελίδα του αγώνα... θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Συγκεντρώσαμε λαϊκό μέτωπο», είπε ο Μελανσόν αναφορικά με το αποτέλεσμα.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Η υποψήφια των συντηρητικών Βαλερί Πεκρές που δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, σε ομιλία της μετά τα exit poll, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Είπε ότι η ακροδεξιά δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην εξουσία, αλλά ότι ο γαλλικός λαός «έπρεπε να πει όχι στον εξτρεμισμό», σύμφωνα με το BBC.

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ