ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιο το κόστος του πολέμου - Τα σχέδια οικονομικής στήριξης της χώρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιο το κόστος του πολέμου - Τα σχέδια οικονομικής στήριξης της χώρας
AP Photo/Vadim Ghirda

Όποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει μια τεράστια εισροή κεφαλαίων: Η συνοπτικά διατυπωμένη εκτίμηση αρκετών αναλυτών, ενισχύεται από τα νεότερα δεδομένα για το μέγεθος της καταστροφής σε επίπεδο υποδομών, λόγω της ρωσικής εισβολής.  

Η Ρωσία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή ύψους 80,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Kyiv School of Economics (Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου).

Οκτώ πολιτικά αεροδρόμια, 145 εργοστάσια, σχεδόν 600 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 205 δομές υγειονομικής περίθαλψης και 7 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί/υδροηλεκτρικοί σταθμοί είτε εχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς είτε έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με ανάλυση του KSE που διήρκεσε έως τις 11 Απριλίου.

Συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων απωλειών σε επίπεδο επενδύσεων και αναγκαστικού εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, η ρωσική εισβολή αποτιμάται -για την ώρα- στα 600 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ουκρανικού υπουργείου Οικονομίας και του KSE. Βάσει της ίδιας ανάλυσης, η καταστροφή σε κατοικίες και δρόμους αγγίζει τα 30 δισ. δολάρια.

Το τελικό κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι αδύνατο να προσδιοριστεί και η ανασυγκρότησή της θα απαιτήσει σχέδιο, χρηματοδότηση και συγκεκριμένη κατανομή πόρων σε έργα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Ολέθριες οι συνέπειες του πολέμου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ουκρανία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με συρρίκνωση της οικονομίας της κατά το ήμισυ. Η σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 45,1% φέτος, ενώ υπογραμμίζεται ότι «το μέγεθος της συρρίκνωσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου». Για την οικονομία της Ρωσίας προβλέπει πως θα συρρικνωθεί φέτος κατά 11,2% εξαιτίας του πολέμου και των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Όπως τονίζεται, «ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και προκαλεί οικονομική καταστροφή και στις δύο χώρες, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε οικονομίες της Ευρώπης και της ευρύτερες περιοχής της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συγκαλείται εντός της εβδομάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας δεν θα περιοριστούν στην Ουκρανία, που μέχρι πρότινος κατείχε σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές ηλιέλαιου και σιτηρών. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η απουσία από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία θα ανεβάσει τις διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής κατά τουλάχιστον 20%, πλήττοντας ιδιαίτερα τις πιο φτωχές χώρες.

Τα άμεσα σχέδια οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει 1,4 δισ. δολάρια σε άμεσες χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, οικονομική στήριξη ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για τη συνέχιση της λειτουργίας βασικών κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, των συντάξεων και των κοινωνικών προγραμμάτων για τα ευάλωτα άτομα.

Το χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει στήριξη ενός δισ. δολαρίων μέσω του κλάδου της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης, καθώς και 472 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση που εγγυάται το τμήμα της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Κατά την ανακοίνωση του πακέτου ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι ο οργανισμός παρέχει άμεσο κεφάλαιο κίνησης σε εταιρείες που παρέχουν κρίσιμες προμήθειες στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, να βοηθήσουμε τις κοινότητες υποδοχής καθώς απορροφούν Ουκρανούς και να βοηθήσουμε τα πολλά εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία που έχουν χάσει τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μάλπας.

Ανοικοδόμηση με ή χωρίς ρωσικό χρήμα;

Διεθνείς αναλυτές συζητούν ήδη κατά πόσο η ανοικοδόμηση θα πρέπει ή όχι να στηριχτεί και σε ρωσικό χρήμα. Η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμεύσει οι δυτικές κεντρικές τράπεζες έχει προταθεί από μερικούς ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, και έχει αντίστοιχα απορριφθεί από άλλους.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, έχει κάνει λόγο για ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ, προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα αντί για δεκαετίες.

Ο Χαν απέφυγε να δώσει έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία, σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ