ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Στο κενό ακόμα μία προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Πόλεμος Ουκρανία: Στο κενό ακόμα μία προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από τη Μαριούπολη
Εφιάλτης δίχως τέλος για τους αμάχους της στρατηγικής σημασίας πόλης στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας AP Photo/Alexei Alexandrov

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων λόγω των ημερών του Πάσχα, μία ακόμα προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από την πολύπαθη Μαριούπολη έπεσε στο κενό, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για την αποτυχία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουτσένκο, περίπου 200 κάτοικοι του στρατηγικής σημασίας αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη προς την πόλη Ζαπορίζια, όταν το πλήθος αυτό «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια.

«Για μία ακόμη φορά οι Ρώσοι διατάραξαν μια εκκένωση», έγραψε ο αντιδήμαρχος.

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπήρχαν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, καταλαμβάνοντας κάποιες περιοχές σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. Η πλήρης κατάληψη του μεγαλύτερου λιμανιού της Αζοφικής θα επιτρέψει στη Μόσχα τη δημιουργία χερσαίας «γέφυρας» για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ