ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Γερμανία αποφασίζει για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder

Ουκρανία: Η Γερμανία αποφασίζει για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder
Η κατασκευάστρια εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση με στόχο τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Martin Meissner

H Γερμανική κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα» απόφαση για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η κατασκευάστρια Rheinmetall προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, με στόχο τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων. Τα εν λόγω συστήματα αποσύρονται σταδιακά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αντικαθίστανται από τα Puma.

Πριν από την παράδοσή τους στην Ουκρανία θα πρέπει όμως να επισκευαστούν. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πρώτα 20 θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ενώ άλλα 50 θα παραδίδονταν εντός πέντε έως έξι μηνών.

Η Rheinmetall έχει ζητήσει ακόμη άδεια προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 1, του προηγούμενου άρματος μάχης από αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Γερμανία (Leopard 2).

Προειδοποίηση από τη Μόσχα στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Μόσχα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ