ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις σε κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία

Εκρήξεις σε κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία
Η γνησιότητα των εικόνων από την έκρηξη στην Τιράσπολ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές Screen Grab

Στον απόηχο της αποκάλυψης των ρωσικών σχεδιασμών για την 2η φάση του πολέμου στην Ουκρανία, εκρήξεις σημειώθηκαν σε κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή.

Σε επίθεση με εκτοξευτήρες ρουκετών οφείλονται οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην έδρα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν. Καπνός υψώνεται από το κτίριο. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τις εκρήξεις δεν υπάρχουν τραυματίες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται η κατεστραμμένη πόρτα της εισόδου και τα σπασμένα παράθυρα ενός γειτονικού κτιρίου.

Πυροσβέστες και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε.

Η σημερινή ημέρα είναι αργία στην Υπερδνειστερία, λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

Πρόσφατα, δε, έγινε αναφορά στην περιοχή στο πλαίσιο των ρωσικών σχεδιασμών για την 2η φάση του πολέμου στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, ήρθε η πρώτη επίσημη παραδοχή της Μόσχας ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω ουκρανικού εδάφους που να συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία -τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014- δια στόματος ενός ανώτατου Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου.

«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης [...] ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να ελέγχει πλήρως το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία» δήλωσε ο Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, εν ενεργεία διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου ρωσικά στρατεύματα έχουν σταθμεύσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στην Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η πολεμική σύρραξη.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι οι εκρήξεις στο κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρόκειται για το πρώτο πλήγμα σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ