ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Σήμερα νέα προσπάθεια για την εκκένωση των αμάχων στο Αζοφστάλ

Πόλεμος Ουκρανία: Σήμερα νέα προσπάθεια για την εκκένωση των αμάχων στο Αζοφστάλ
Δορυφορική εικόνα δείχνει την καταστροφή που έχει υποστεί το τεράστιο εργοστάσιο Planet Labs PBC via AP

Να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους πολίτες από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης ελπίζει σήμερα η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου.

«Σχεδιάζεται σήμερα μια επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο», ανέφερε το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη όταν συνάντησε τον Ζελένσκι την Πέμπτη.

Ο Γκουτέρες είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες συζητήσεις για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου - το τελευταίο τμήμα της πόλης που δεν βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο - το οποίο σφυροκοπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο η Μόσχα διεμήνυσε την Παρασκευή, ότι δεν επιτρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως «καταστροφική» την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ