ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική μάχη του Αζοφστάλ - Εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο συγκρότημα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική μάχη του Αζοφστάλ - Εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο συγκρότημα
AP Photo/Alexei Alexandrov

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο συγκρότημα της χαλυβουργείας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, που αντιπροσωπεύει τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην κατεστραμμένη νότια πόλη-λιμάνι της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Αζοφστάλ σήμερα», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, στην ουκρανική τηλεόραση.

Η επικοινωνία των ουκρανικών δυνάμεων με τους μαχητές που βρίσκονται εντός του χώρου του αχανούς εργοστασίου έχει αποκατασταθεί, καθώς ο Μποϊτσένκο είχε αναφέρει πως είχε χαθεί η επαφή με τους εναπομείναντες μαχητές.

Ο ακριβής αριθμός των μαχητών που βρίσκονται στο Αζοφστάλ παραμένει ασαφής. Η ρωσική πλευρά εκτιμά περίπου 2.000 και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Kyiv Independent Ιλία Πονομαρένκο, «οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης συνεχίζουν να αποκρούουν τις επιθέσεις».

Άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Πέμπτη, ανακοίνωσε η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι για τρεις ημέρες, ξεκινώντας από αύριο, Πέμπτη.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι οι «στρατιωτικές δραστηριότητες» θα σταματήσουν κατά τη προγραμματισμένη διάρκεια απομάκρυνσης αμάχων και οι μονάδες θα αποσυρθούν σε απόσταση ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο του Αζοφστάλ.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Αζοφστάλ μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αγωνία για την τύχη των 30 εγκλωβισμένων παιδιών

Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί μπαράζ βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις

Τέσσερις διάδρομοι εκκένωσης προς τη Ζαπορίζια είχαν προγραμματιστεί να ανοίξουν σήμερα, Τετάρτη, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες κατά πόσο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κάποια επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων.

Η Ουκρανή βουλευτής Κίρα Ρούντικ είπε ότι στην είδηση πως 156 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης για να φτάσουν στη σχετική ασφάλεια της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία την Τρίτη, αρκετοί ήταν εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα.

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 20 αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης ανθρώπων από το εργοστάσιο χάλυβα.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι όλοι ξεσπάσαμε σε κλάματα όταν η πρώτη ομάδα έφθασε με ασφάλεια. Είναι απίστευτη πρόοδος που έχουμε κάνει στο να βγάλουμε κόσμο έξω», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο «κύριος στόχος» τώρα είναι να γίνει σαφές πόσα παιδιά βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο, μαζί με γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους στρατιώτες:

«Οπότε αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα βγάλουμε όλα τα παιδιά, τα περίπου 30 παιδιά είναι ακόμα εκεί. Το πιο περίπλοκο βήμα θα ήταν με τους τραυματίες στρατιώτες γιατί η Ρωσία δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω».

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ