ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την Ουκρανία: Τι ετοιμάζει ο Πούτιν για την 9η Μαΐου - Φόβοι για χρήση πυρηνικών

Ανησυχία για την Ουκρανία: Τι ετοιμάζει ο Πούτιν για την 9η Μαΐου - Φόβοι για χρήση πυρηνικών
(AP Photo/Martin Meissner, File)

Κλιμακώνονται οι εντάσεις ενόψει της 9ης Μαΐου, οπότε γιορτάζεται η συμβολική επέτειος της Ρωσίας για την «Ημέρα της Νίκης» επί των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να σημάνει την επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία για ευρεία κλιμάκωση της εισβολής, με τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς η σκληρή ρητορική στη Μόσχα το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί.

Ήδη, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την 9η Μαΐου για να πιέσει για μαζική κινητοποίηση του ρωσικού λαού. Αυτό θα σήμαινε όχι μόνο επέκταση του πολέμου κατά της Ουκρανίας, αλλά και κλιμάκωση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, ο Πούτιν, οι παρατρεχάμενοί του στο Κρεμλίνο και ο ρωσικός Τύπος διαλαλούν για τους Ναζί που απειλούν την ύπαρξη της Ρωσίας, και όπως σημείωσε ο Γουάλας, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε τον Πούτιν να επεκτείνει την αποκαλούμενη εκστρατεία του εναντίον των υποτιθέμενων Ναζί στην Ουκρανία σε πόλεμο εναντίον όλων των «Ναζί του κόσμου».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, υπήρξαν υπαινιγμοί από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ότι κάτι μεγάλο μπορεί να έρχεται ενόψει της 9ης Μαΐου, καθώς οι τηλεπαρουσιαστές έχουν γίνει, ανησυχητικά, ακόμη πιο πολεμοχαρείς απέναντι στο ΝΑΤΟ, πλαισιώνοντας ολοένα και περισσότερο τη σύγκρουση στην Ουκρανία με όρους ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας και της δυτικής συμμαχίας.

Τις τελευταίες ημέρες, η σκληρή ρητορική περιελάμβανε μια τρομακτική αδιαφορία σχετικά με τους κινδύνους μιας πυρηνικής ανταλλαγής, με τη Margarita Simonyan, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης RT υπό την διεύθυνση του Κρεμλίνου, να δηλώνει σε εκπομπή την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν έτοιμη να δεχτεί τον Πούτιν να εξαπολύσει έναν πυρηνικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Η CIA, ωστόσο, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο. «Νομίζω ότι είναι σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».

Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Τέλος έλαβε το μαρτύριο των αμάχων που επί δύο και πλέον μήνες είχαν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το Σάββατο -73η μέρα του πολέμου- την απομάκρυνση όλων των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

«Η εντολή του προέδρου εκτελέστηκε. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

Σε ένα σύντομο σχόλιο στο CNNi από το εσωτερικό του εργοστασίου Αζοφστάλ το απόγευμα του Σαββάτου, τοπική ώρα, ένας από τους Ουκρανούς υπερασπιστές στο συγκρότημα, ο Mykhailo Vershynin, είπε ότι η εκκένωση αμάχων διεξήχθη χωρίς επεισόδια, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό που μπόρεσε να φύγει.

Την ίδια ώρα, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν τα ουκρανικά στρατεύματα μέσα στο εργοστάσιο και χρησιμοποιούν πυρά πυροβολικού και τανκς, καθώς διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Παρασκευή, 50 άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι άμαχοι, κατάφεραν να φύγουν από το χαλυβουργείο.

Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία. Η πόλη-λιμάνι, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 500.000 κατοίκους, έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Σφυροκοπείται η Οδησσός

Την ίδια ώρα, σφοδρό σφυροκόπημα δέχεται η Οδησσός, για τρίτο σαββατοκύριακο. Έξι πύραυλοι έπληξαν την πόλη σήμερα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Νατάλια Χούμενιουκ, έξι πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επίπλων σε κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι δύο έπεσαν σε έναν ήδη κατεστραμμένο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για θύματα είναι στο στάδιο της επιβεβαίωσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ είπε ότι έπληξαν την περιοχή τέσσερις πύραυλοι, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων και άλλες περιοχές

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

Επιπλέον, ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφος έπληξαν δύο περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην περιοχή Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι. Ένα συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από τα πλήγματα στις κοινότητες Μιροπίλσκε και Χότιν, έγραψε ο Ζιβίτσκιι σε μια ανάρτησή του στο Telegram.

Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.

Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος τύπου Tor», ανέφερε στο Facebook το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

«Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 9 Μαΐου φέτος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Φιδονήσι - στον βυθό της θάλασσας», έγραψε στο Twitter.

Η Μόσχα δεν έχει, από πλευρά της, επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, διακρίνεται ένα πολεμικό πλοίο κοντά σε μια αποβάθρα να έχει πληγεί από μια έκρηξη, κατόπιν να τυλίγεται στις φλόγες και ένα πυκνό σύννεφο καπνού να υψώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ