ΚΟΣΜΟΣ

Στο Azovstal παραμένουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές - Αβέβαιη η τύχη όσων παραδόθηκαν

Στο Azovstal παραμένουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές - Αβέβαιη η τύχη όσων παραδόθηκαν
Ουκρανός στρατιώτης παραδίδεται στις ρωσικές δυνάμεις Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οχυρωμένοι στον λαβύρινθο στοών και καταφυγίων στη χαλυβουργία Azovstal φέρονται να παραμένουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές, δίχως να είναι σαφές εάν θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο ή θα δώσουν μία ύστατη μάχη απέναντι στον ρωσικό στρατό. Εξίσου αβέβαιη παραμένει η τύχη των σχεδόν 1.000 μαχητών που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία της Μαριούπολης και έχουν οδηγηθεί σε ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «λαϊκής δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι επί του παρόντος δεν βρίσκονται ανώτατοι διοικητές μεταξύ των μαχητών που έχουν παραδοθεί στη χαλυβουργία.

«Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο [μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν]. Δεν έχουν φύγει. Αυτή είναι η κατάσταση έως τώρα» είπε ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, DAN.

Από τη Δευτέρα σχεδόν 1.000 μαχητές που παρέμεναν οχυρωμένοι στις στοές της χαλυβουργίας έχουν παραδοθεί στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παραδόθηκαν 694 Ουκρανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ, μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.

Αβεβαιότητα επικρατεί ως προς την τύχη των μαχητών που παραδόθηκαν και τους οποίους Ρώσοι βουλευτές θεωρούν «εγκληματίες ναζί» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.

Ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια. «Σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες πολέμου καθώς και αυτούς που είναι εθνικιστές, η τύχη τους, εάν παραδώσουν τα όπλα τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια», δήλωσε.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το τάγμα Αζόφ, που ξεκίνησε ως ακροδεξιά, εθνικιστική, παραστρατιωτική οργάνωση, είναι μια ομάδα αντιρώσων εθνικιστών μαχητών που τους χαρακτηρίζει σύγχρονους υποστηρικτές των Ναζί.

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των Ουκρανών στρατιωτικών.

Από πλευράς Κιέβου γίνεται λόγος για επικείμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το το ζήτημα της παραπομπής των στρατιωτών σε στρατοδικείο -είτε για καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου, είδε διότι η Ρωσία τους κατηγορεί ως ναζί- εναπόκειται στον στρατό.

Η παράδοση των Ουκρανών μαχητών που παρέμεναν οχυρωμένοι στην πολιορκούμενη χαλυβουργία, τελευταίο θύλακα αντίστασης στη μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας, ήλθε να σηματοδοτήσει την οριστική πλέον «πτώση» της Μαριούπολης.

Η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal δίνει πλέον στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνονται από τα ρωσικά σύνορα έως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύσουν τον έλεγχο σε νότιες περιοχές που είχαν καταλάβει από τα πρώτα στάδια της εισβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ