ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθολικός ιερωμένος θέτει εκτός Θείας Κοινωνίας την Πελόζι λόγω της θέσης της για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Καθολικός ιερωμένος θέτει εκτός Θείας Κοινωνίας την Πελόζι λόγω της θέσης της για τις αμβλώσεις
Η επιστολή του καθολικού αρχιεπισκόπου Σαλβατόρε Κορδιλεόνε προκάλεσε σάλο στους κόλπους των Δημοκρατικών AP Photo / Mariam Zuhaib

Ο συντηρητικός αρχιεπίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο, Σαλβατόρε Κορδιλεόνε, ανέφερε πως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δεν μπορεί πλέον να μετέχει του ιερού μυστηρίου της  Θείας Κοινωνίας στην αρχιεπισκοπή, επειδή υποστηρίζει τα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Σύμφωνα με το CNNi, σε επιστολή του προς την Πελόζι που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο αρχιεπίσκοπος Κορδιλέονε έγραψε ότι ενημέρωσε τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών της Καλιφόρνιας ότι «εάν δεν αποκηρύξετε δημόσια την υποστήριξή σας υπέρ των "δικαιωμάτων" των αμβλώσεων ή διαφορετικά δεν απέχετε από το να αναφέρεστε δημόσια στην καθολική σας πίστη και να λαμβάνετε τη Θεία Κοινωνία, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να προβώ σε δήλωση, σύμφωνα με τον κανόνα 915, ότι δεν θα γίνεστε δεκτή στη Θεία Κοινωνία».

«Καθώς δεν έχετε αποκηρύξει δημόσια τη θέση σας για τις αμβλώσεις και συνεχίζετε να αναφέρεστε στην καθολική σας πίστη για να δικαιολογήσετε τη θέση σας και να λαμβάνετε τη Θεία Κοινωνία, αυτή η στιγμή έχει πλέον έρθει», συνέχισε ο καθολικός ανώτατος ιερέας.

«Ως εκ τούτου, υπό το πρίσμα της ευθύνης μου ως Αρχιεπισκόπου του Σαν Φρανσίσκο να "ανησυχώ για όλους τους χριστιανούς πιστούς που έχουν ανατεθεί στη φροντίδα [μου]" (Κώδικας Κανονικού Δικαίου, καν. 383, §1), μέσω της παρούσας ανακοίνωσης σας γνωστοποιώ ότι δεν πρέπει να προσέλθετε για τη Θεία Κοινωνία και, σε περίπτωση που το κάνετε, δεν πρέπει να γίνετε δεκτή στη Θεία Κοινωνία, μέχρις ότου αποκηρύξετε δημόσια την υποστήριξή σας υπέρ της νομιμότητας των αμβλώσεων και εξομολογηθείτε και λάβετε άφεση αμαρτιών γι' αυτό το σοβαρό αμάρτημα στο μυστήριο της μετάνοιας».

Το CNNi επικοινώνησε με το γραφείο της Πελόζι προκειμένου να σχολιάσει την απόφαση αυτή του αρχιεπισκόπου Κορδιλεόνε.

Πέρυσι, η Διάσκεψη Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία για την έγκριση ενός εγγράφου που υπολειπόταν κατά πολύ της άρνησης της Θείας Κοινωνίας στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή σε άλλους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, κάτι για το οποίο οι συντηρητικοί στην Εκκλησία πίεζαν, παρά την καθοδήγηση του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία πέρυσι, δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του είπε ότι «είναι ευτυχής που είναι καλός Καθολικός και ότι πρέπει να συνεχίσει να μετέχει της Θείας Κοινωνίας».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι δια βίου ευσεβής καθολικός, αρνήθηκε να κοινωνήσει το 2019 σε μια καθολική εκκλησία στη Νότια Καρολίνα λόγω της υποστήριξής του για τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ταχθεί κατά των κινήσεων ορισμένων Αμερικανών επισκόπων που επιτρέπουν σε μεμονωμένους επισκόπους να αρνούνται τη Θεία Κοινωνία σε πολιτικούς που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Το κίνημα άρνησης της Θείας Κοινωνίας καθοδηγείται από μια πιο συντηρητική πτέρυγα της Καθολικής Εκκλησίας.

Pelosi banned from receiving communion in San Francisco archdiocese over her position on abortion, by Manu Raju and Melanie Zanona, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ