ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ποια κέρδη καταγράφει η κυβέρνηση από τις επαφές στην Ουάσινγκτον

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ποια κέρδη καταγράφει η κυβέρνηση από τις επαφές στην Ουάσινγκτον
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο AP Photo/J. Scott Applewhite

Κέρδη με προστιθέμενη αξία, σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο, προστίθενται στο «ταμείο» που κάνει η κυβέρνηση για το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Φιλοτεχνώντας πάνω στον καμβά των αποτελεσμάτων που παράγουν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, των επαφών με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης της ιστορικής ομιλίας στο Κογκρέσο, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι η διήμερη παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον συνιστά «μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη».

Συνηγορούν, δε, στο συμπέρασμα ότι: «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση οι ίδιες πηγές αναφέρουν ό,τι αυτή η επιστροφή υποστηρίζεται και από τα νέα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει το ελληνικό προφίλ: «Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης».

Στην ίδια αποτίμηση οι κυβερνητικές πηγές προβάλλουν τον νέο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο: «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Με δεδομένη την εκτενή συζήτηση που έλαβε χώρα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, για τα θέματα δημοκρατίας και θεσμών, αλλά και τις διακριτές αναφορές του ίδιου του Τζο Μπάιντεν στην ελληνική παρακαταθήκη στα συστήματα δημοκρατίας, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογράμμιζαν την αναγνώριση για: «Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Τα κέρδη που αποκομίζει η ελληνική αποστολή σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι: «Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες: «Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας». Προσθέτουν δε: «Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη κατά την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο

Σε μια ιστορική ομιλία με φορτισμένες αναφορές στην κοινή πορεία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και με ιστορικές συνδέσεις ανάμεσα στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία αλλά και τις μάχες στον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλλε τις συντεταγμένες στην πυξίδα της νέας, σύγχρονης Ελλάδας.

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες και στους σχεδιασμούς που αναπόδραστα της αποδίδουν το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και συνάμα του σταθερού εταίρου και ισχυρού συμμάχου της Αμερικής. Ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος διαμήνυσε προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου ό,τι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί άλλο κρούσμα της παραβατικής συμπεριφορά της.

«Δεν θα αποδεχθούμε ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Κι αυτό περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ήταν η αυστηρή αναφορά του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, εξέπεμψε σαφές μήνυμα και προς τους Αμερικανούς νομοθέτες αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών στην έκδοση Viper.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που εστιάζουμε στη βοήθεια προς την Ουκρανία να κερδίσει την ρωσική επιθετικότητα είναι ακόμη μια πηγή αστάθειας στην νοτιοανατολική πτέρυγα. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν παίρνετε αποφάσεις για αμυντικές προμήθειες που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά το ισχυρό κάλεσμα που απηύθυνε προς τον Αμερικανό πρόεδρο, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, διέτρεξαν σημαντικές αναφορές για την επίλυση του Κυπριακού. «Μιλώντας για εχθρικές πράξεις, σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή που προκαλεί στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο τα τελευταία 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και την επακόλουθη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, σε συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο και στη γραμμή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπα χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο».

Ξεχώρισαν οι αναφορές του πρωθυπουργού για την αμυνόμενη Ουκρανία που επίσης συγκέντρωσαν το θερμό χειροκρότημα των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Αφού προανέφερε ότι: «Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, τους υποστηρίξαμε και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα, καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Ο κύριος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ισχύς θα ανήκει στα μεγάλα κράτη κι όχι στα μικρά, όπου ο στρατός κι όχι οι διπλωμάτες θα επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει».

Και πρόσθεσε εμφατικά: «Αυτό που βλέπουμε, άλλη μια φορά είναι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αναγκαιότητα υπεράσπισης του εαυτού τους για να διασφαλίσουν το μέλλον τους και την ελευθερία τους. Και θέλω να γίνομαι όσο ξεκάθαρος γίνεται: δεν έχουμε εχθρότητα απέναντι στο ρωσικό λαό με τον οποίο είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την πίστη και την ιστορία. Αλλά δεν μπορούμε, απλά δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι, σε έναν αγώνα που θυμίζει τόσο πολύ τον δικό μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ιστορική σύνδεση του αγώνα που δίνουν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης με τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη «έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο».

«Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».

Πελόζι: Ομιλία μοναδικής έμπνευσης

Θερμή ήταν η προσφώνηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

«Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη.

»Μιλώντας με την Αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως "ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου". Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας καλός φίλος των ΗΠΑ.»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Νάνσι Πελόζι, λέγοντας: «Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κυρία πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τη μοναδική ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Ήταν μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας, αλλά και να μιλήσω ευρύτερα για το που βαδίζει η δημοκρατία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

»Και δράττομαι της ευκαιρίας, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, να σας απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Η σχετική απόφαση ελήφθη ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή πριν από την απόφασή σας να διοργανώσετε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Σας ευχαριστώ για όλη τη στήριξή σας προς την Ελλάδα. Σημαίνει πολλά για εμάς. Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν: Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις για τα F-35 και τα τουρκικά F-16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ