ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες σπεύδουν προς νέους περιορισμούς όπλων καθώς το Κογκρέσο παραμένει σε αδιέξοδο

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες σπεύδουν προς νέους περιορισμούς όπλων καθώς το Κογκρέσο παραμένει σε αδιέξοδο
Οι ενέργειες των πολιτειών έρχονται καθώς η ελπίδα για συναίνεση του Κογκρέσου έχει εξασθενίσει (AP Photo/Jae C. Hong)

Το Κογκρέσο απέτυχε να επιβάλει περιορισμούς στην οπλοκατοχή μετά τις τις επιθέσεις στα σχολεία στο Νιούτον και στο Πάρκλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν εκτιμάται ότι το νέο μακελειό με τους 21 θανάτους στο δημοτικό σχολείο της Ουβάλντε του Τέξας, θα αλλάξει τα πράγματα τώρα.

Όμως οι Πολιτείες δεν περιμένουν.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι προέτρεψε τους νομοθέτες να προωθήσουν μέτρα ασφαλείας για τα πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας στα 21 για αγορές μακρύκανων όπλων.

Στη Νέα Υόρκη -όπου μια 18χρονη στο Μπάφαλο κατηγορήθηκε πριν από δύο εβδομάδες για τη διάπραξη ρατσιστικής επίθεσης με όπλο- η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ είπε ότι θα επιδιώξει να απαγορεύσει σε άτομα κάτω των 21 ετών να αγοράζουν τουφέκια τύπου AR-15. Επίσης αυτή την εβδομάδα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο επικύρωσε έναν νόμο της Νέας Υόρκης -τον πρώτο του είδους του στη χώρα- που επιτρέπει την υποβολή αστικών αγωγών κατά κατασκευαστών και εμπόρων πυροβόλων όπλων, κάτι το οποίο σκοπεύει να προωθήσει και το Νιου Τζέρσεϊ.

Και στην Καλιφόρνια, όπου αυτόν τον μήνα σημειώθηκε περιστατικό επίθεσης με πυροβολισμούς, με πολιτικά κίνητρα, σε ένα δείπνο με ηλικιωμένους σε εκκλησία, οι νομοθέτες και ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ έθεσαν γρήγορα αυστηρότερους ελέγχους στα πυροβόλα όπλα.

«Λαμβάνουμε πολλές αιτήσεις, παρόλο που πολλά νομοθετικά σώματα αρκετών πολιτειών είναι εκτός συνεδρίασης», δήλωσε ο Νίκο Μποκούρ, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της ομάδας Giffords κατά της βίας των όπλων, μετά το περιστατικό στο Ουβάλντε. «Μετά την αδράνεια του Κογκρέσου, οι πολιτείες θέλουν να εντείνουν τις ενέργειές τους και να κρατήσουν τους πολίτες ασφαλείς», προσθέτει σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ακόμα κι έτσι, η Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες που επιδιώκουν αυστηρούς νόμους για τα όπλα παρεμποδίζονται από πολλές απόψεις από την έλλειψη συνεκτικής πολιτικής για τα όπλα από το Κογκρέσο και τη ροή παράνομων πυροβόλων όπλων από πολιτείες με πιο χαλαρούς νόμους. Έρευνα δείχνει ότι τα εγκλήματα με όπλα σε πολιτείες με σκληρούς περιορισμούς συχνά διαπράττονται με πυροβόλα όπλα από πολιτείες με πιο χαλαρούς νόμους.

Στους κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν ισχυρή αντίδραση. Μια μέρα μετά το Ουβάλντε, οι συντηρητικοί στην Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν αντέκρουσαν τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να προωθήσουν ψηφοφορίες σχετικά με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων που είχαν μπλοκαριστεί από καιρό.

Και στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνη για τη σφαγή στο σχολείο αποκλειστικά στον δράστη, μιλώντας για έναν ένοπλο με προβλήματα ψυχικής υγείας, και όχι στους νόμους για την οπλοκατοχή. Κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι πολιτικοποίησαν την κατάσταση με εκκλήσεις για έλεγχο των όπλων.

«Όποιος πυροβολεί κάποιον άλλο έχει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, τελεία», είπε ο κ. Άμποτ μια μέρα μετά τον πυροβολισμό στο Ουβάλντε.

Πέρυσι, το Τέξας ψήφισε νόμο που επιτρέπει σχεδόν σε οποιονδήποτε άνω των 21 ετών να φέρει όπλο χωρίς άδεια -κάτι που βάζει την πολιτεία αυτή στην κορυφή της λίστας από άποψη πληθυσμού μεταξύ σχεδόν δώδεκα πολιτειών που έχουν αποφύγει τους περισσότερους περιορισμούς για την οπλοκατοχή.

Οι ενέργειες των πολιτειών έρχονται, καθώς η ελπίδα για συναίνεση του Κογκρέσου έχει εξασθενίσει, όχι μόνο για την ένοπλη βία, αλλά για μια σειρά από άλλα κοινωνικά ζητήματα. Καθώς το πολωμένο πολιτικό κλίμα επανειλημμένα υπερισχύει του συμβιβασμού σε ένα διχασμένο Κογκρέσο, οι φιλελεύθερες και οι συντηρητικές πολιτείες έχουν θεσπίσει ανόμοιες και συχνά αντίθετες ατζέντες, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα πολιτικών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να προσφύγουν σε άλλα δικαστήρια, ιδιαίτερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να μπλοκάρουν τους πολιτειακούς νόμους για τον έλεγχο των όπλων, αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ διόρισε σειρά συντηρητικών ομοσπονδιακών δικαστών. Αυτόν τον μήνα, μια επιτροπή του Εφετείου των ΗΠΑ έκρινε ότι η κρατική απαγόρευση των πωλήσεων ημιαυτόματων τουφεκιών σε ενήλικες κάτω των 21 ετών ήταν αντισυνταγματική.

Από το 2019, η ομοσπονδιακή νομοθεσία για την επέκταση των ελέγχων ποινικού ιστορικού για αγορές όπλων έχει περάσει δύο φορές από τη Βουλή μόνο για να μπλοκάρει εν μέσω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. Την Πέμπτη, μια μικρή, δικομματική ομάδα γερουσιαστών δήλωσε ότι θα εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο σε μια αναζήτηση κοινού εδάφους.

Ωστόσο, παρά τους δημόσιους θρήνους για την τραγωδία στο Ουβάλντε, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φαίνονται αμετακίνητοι. Μία πρόταση που φαίνεται πως θα μπορούσε να περάσει, είναι η εξής: Θα προσέφερε κίνητρα στις πολιτείες ώστε να εγκρίνουν νόμους για την «κόκκινη σημαία» με στόχο να κρατήσουν τα όπλα μακριά από τα χέρια των ανθρώπων που είναι ψυχικά ασθενείς.

Η μακρά, πικρή μάχη της Αμερικής για τα όπλα έχει σκληρύνει τις γραμμές σε σημείο που η άρνηση συμβιβασμού σχετικά με την τροποποίηση του δεύτερου άρθρου έχει γίνει μέρος της ταυτότητας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Περίπου τρία στα πέντε νομοθετικά σώματα των πολιτειών ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά οι εκκλήσεις για δράση κατά της ένοπλης βίας έχουν αυξηθεί μετά την τραγωδία του Ουβάλντε.

Σε εθνικό επίπεδο, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει αυστηρότερους νόμους για τα όπλα για δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αλλά οι φωνές για έλεγχο της οπλοκατοχής που ακούγονται δυνατά μετά από μαζικές επιθέσεις με όπλα τείνουν επίσης να αποδυναμώνονται και σταδιακά να επανέρχονται στην κομματική «γραμμή» όταν κυλήσει ο χρόνος μετά από κάποιο περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ