ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Τέξας: Ο αρμόδιος αστυνομικός της επιχείρησης δεν ενημερωνόταν για τις κλήσεις των μαθητών

Μακελειό Τέξας: Ο αρμόδιος αστυνομικός της επιχείρησης δεν ενημερωνόταν για τις κλήσεις των μαθητών
Συνολικά η αστυνομία χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να επέμβει (AP Photo/Eric Gay)

Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με την καθυστερημένη επέμβασης της αστυνομίας για να σταματήσει τον δράστη που αιματοκύλισε το δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Ουβάλντε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας την οργή και την κατακραυγή των πολιτών. Όπως αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή, ο γερουσιαστής του Τέξας Ρόλαντ Γκουτιέρες, ο αστυνομικός αρμόδιος για την επιχείρηση στη διάρκεια του μακελειού, δεν είχε ενημερωθεί για τις απελπισμένες κλήσεις που έκαναν προς την αστυνομία μερικά από τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα στο κτήριο.

Οι κλήσεις που λάμβανε η αστυνομία της Ουβάλντε «δεν μεταβιβάζονταν στον επικεφαλής στο σημείο, τον αστυνομικό (Πιτ) Αρεντόντο», τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος της σχολικής περιφέρειας στην οποία ανήκει το δημοτικό σχολείο, δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται «για ένα σφάλμα του συστήματος», πρόσθεσε ο Γκουτιέρες, πρόεδρος της Γερουσίας του Τέξας, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις αυτές.

Οι ενέργειες της αστυνομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων μετά το μακελειό αυτό που σημειώθηκε στις 24 Μαΐου στο δημοτικό σχολείο Ρομπ. Δεκαεννέα παιδιά και δύο δασκάλες έπεσαν νεκρές από τις σφαίρες του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος, σε ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε σχολείο στις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας (DPS) είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι 19 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες επιβολής της τάξης βρίσκονταν στον διάδρομο έξω από μία αίθουσα όπου είχε εισβάλει ο δράστης του μακελειού επί 45 λεπτά προτού τελικά εισέλθουν σε αυτή και τον σκοτώσουν.

Συνολικά η αστυνομία χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να επέμβει.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί μαθητές και δάσκαλοι που βρίσκονταν σε αίθουσες από τις οποίες πέρασε ο δράστης έπαιρναν τηλέφωνο την αστυνομία. Ανάμεσά τους και ένα παιδί που πήρε τηλέφωνο λέγοντας: «Σας παρακαλώ, στείλτε την αστυνομία τώρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής της DPS, Στίβεν ΜακΓκρο, είχε δηλώσει ότι οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν πιο γρήγορα διότι πίστευαν ότι «πιθανόν δεν υπήρχαν πια επιζώντες», χωρίς να εξηγήσει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις που γίνονταν προς την αστυνομία από το εσωτερικό του σχολείου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι έκαναν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης» και ποιες διαδικασίες ακολούθησαν ή όχι, τόνισε ο Γκουτιέρες.

«Αποτύχαμε όλοι. Έγιναν πολλά λάθη», κατέληξε ο γερουσιαστής που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός πιο αυστηρού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην επίθεση με πυροβολισμούς που κόστισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

«Ο στόχος της έρευνας αυτής είναι να παρασχεθεί μια ανεξάρτητη περιγραφή των ενεργειών και των αντιδράσεων των δυνάμεων επιβολής του νόμου εκείνη την ημέρα και να προσδιοριστούν τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν και οι βέλτιστες πρακτικές, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι δυνάμεις της τάξης όταν θα αντιμετωπίζουν περιστατικά με ενεργό σκοπευτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άντονι Κόλεϊ.

Η έρευνα, την οποία ζήτησε η δημαρχία της Ουβάλντε, θα είναι «δίκαιη, διαφανής και ανεξάρτητη» και θα καταλήξει στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ