ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αδειάζει» την Ιβάνκα ο Ντόναλντ Τραμπ - «Είχε αποσυρθεί προ πολλού»

Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αδειάζει» την Ιβάνκα ο Ντόναλντ Τραμπ - «Είχε αποσυρθεί προ πολλού»
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την πιστοποίηση του Τζο Μπάιντεν από το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων ως προέδρου στην Ουάσιγκτον, 6 Ιανουαρίου 2021 (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Την έρευνα και το βίντεο που παρουσίασε η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, σε ό,τι αφορά στην κόρη του και στενή συνεργάτιδά του στη διάρκεια της προεδρίας του, Ιβάνκα, σχολίασε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Ιβάνκα Τραμπ δεν συμμετείχε στην εξέταση, ούτε στη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είχε προ πολλού αποσυρθεί και, κατά τη γνώμη μου, προσπαθούσε απλώς να σεβαστεί τον Μπιλ Μπαρ και τη θέση του ως γενικού εισαγγελέα (ήταν χάλια!)», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

Ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο της κόρης του στη διακυβέρνησή του την εποχή των ταραχών της 6ης Ιανουαρίου 2021, η Ιβάνκα συνόδευε ακόμα τον πατέρα της στη συγκέντρωση στον Λευκό Οίκο που προηγήθηκε της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η Ιβάνκα Τραμπ κατέθεσε μέσω βίντεο στην επιτροπή την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια, ο γενικός εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα αδημοσίευτο βίντεο από την κατάθεση του Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ@..κίες» τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας.

Ερωτηθείσα για την αντίδρασή της στη δήλωση του Μπαρ, η Ιβάνκα επεσήμανε: «Επηρέασε την προοπτική μου. Σέβομαι τον γενικό εισαγγελέα Μπαρ, οπότε αποδέχθηκα όσα είπε».

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Μπένι Τόμσον απέρριψε την Παρασκευή την αντίδραση του Τραμπ στη μαρτυρία της κόρης του, λέγοντας σε συνέντευξή του στο CNNi: «Το να υπονοεί με κάποιο τρόπο ότι η κόρη του είχε φύγει είναι ανειλικρινές από την πλευρά του ως πατέρα. Οι κόρες συνήθως ξέρουν τι κάνουν οι πατεράδες, ειδικά όταν υπάρχει στενή σχέση».

Η Ιβάνκα Τραμπ συναντήθηκε με την επιτροπή τον Απρίλιο για σχεδόν οκτώ ώρες και το CNNi είχε αναφέρει ότι επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο τότε πρόεδρος ήταν απρόθυμος να προσπαθήσει να σταματήσει τους ταραχοποιούς παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε να το κάνει.

«Υποστήριξαν κάπως το γεγονός ότι είπαν στον πρόεδρο ότι έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να σταματήσει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου» είπε ο Τόμσον, Δημοκρατικός του Μισισιπή, στο CNNi σχετικά με τις συνεντεύξεις της επιτροπής με την Ιβάνκα Τραμπ και τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κουσνερ.

«Έτσι από αυτή την άποψη... καταφέραμε συστηματικά, με τις καταθέσεις μας και τις συνεντεύξεις άλλων μαρτύρων, μπορέσαμε να καλύψουμε πολλά από τα κενά», συμπλήρωσε ο Τόμσον.

Ο Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, είπε ότι έφυγε από την κυβέρνηση Τραμπ εν μέρει λόγω των ψευδών ισχυρισμών του Τραμπ για απάτη (αν και δεν ανέφερε δημόσια αυτόν τον λόγο εκείνη την εποχή).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ