ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρωσία οδηγήθηκαν Ουκρανοί αξιωματικοί από το Αζοφστάλ - Αβέβαιο το μέλλον εκατοντάδων μαχητών

Στη Ρωσία οδηγήθηκαν Ουκρανοί αξιωματικοί από το Αζοφστάλ - Αβέβαιο το μέλλον εκατοντάδων μαχητών
Εικόνα από το Αζοφστάλ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Στη Ρωσία μεταφέρθηκαν δύο Ουκρανοί αξιωματικοί που βρίσκονταν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Την ίδια ώρα, παραμένει αβέβαιο το μέλλον των εκατοντάδων μαχητών που παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο, έπειτα από την πολιορκία της Μαριούπολης, που κράτησε μήνες.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει όταν τους αιχμαλώτισε ότι θα μεταφέρονταν στα εδάφη των αποσχισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία.

Επικαλούμενο πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, την οποία δεν κατονόμασε, το TASS μετέδωσε αργά χθες Σάββατο το βράδυ ότι ο Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, και ο Σερχίι Βολίνσκι, ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων ναυτικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετήχθησαν στη Ρωσία.

Οι ειδικές δυνάμεις τους μετέφεραν από το Ντονέτσκ, περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, στο πλαίσιο «έρευνας», είπε η πηγή του TASS.

«Και άλλοι αξιωματικοί διαφόρων ουκρανικών μονάδων επίσης μετήχθησαν στη Ρωσία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Για την ώρα, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Κιέβου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε επαφή με τους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ.

Το τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε από ακροδεξιούς το 2014 για να πολεμήσει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, προτού ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό. Μαζί με την 36η ταξιαρχία τυφεκιοφόρων του ναυτικού ήταν μέρος της άμυνας του εργοστασίου.

Το Κίεβο επιδιώκει την ανταλλαγή όλων των στρατιωτικών που αιχμαλωτίστηκαν στη χαλυβουργία με Ρώσους στρατιωτικούς που κρατά. Όμως ορισμένοι πολιτικοί στη Ρωσία έχουν ζητήσει τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να περάσουν από δίκες.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις αρχές του Ιουνίου ότι 1.000 και πλέον από τους μαχητές που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ έχουν μεταχθεί σε τοποθεσίες στη Ρωσία που δεν κατονόμασαν στο πλαίσιο ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ