ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τις αμβλώσεις - Πολιτικός «σεισμός» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τις αμβλώσεις - Πολιτικός «σεισμός» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Διαδηλώσεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την κατάργηση της απόφασης Roe v. Wade του 1973 AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Η αμερικανική συντηρητική δεξιά, προεξάρχοντος του Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε με θέρμη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που «πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade για την άμβλωση, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το Δημοκρατικό Κόμμα και πολλές οργανώσεις δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να «μάχονται» για το δικαίωμα των γυναικών.

Σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο», τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο» μέσω μίας απόφασης που «γυρίζει την Αμερική 150 χρόνια πίσω».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

«Οκτώ νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τίθενται αυτόματα σε ισχύ σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων γυναικών. Κάποιοι χωρίς εξαιρέσεις, τόσο ακραίοι, που οι γυναίκες μπορεί να τιμωρηθούν για την προστασία της υγείας τους, τόσο ακραίοι που γυναίκες και κορίτσια αναγκάζονται να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε αναλυτικά

Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δικαστικού προηγούμενου, αλλά υποβίβασε την άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στα καπρίτσια πολιτικών και ιδεολόγων, εξαπολύοντας επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανίδων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Σήμερα κλαίμε. Αύριο πολεμάμε», ανέφερε την ίδια στιγμή η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πως πρόκειται για «θέλημα Θεού».

Ερωτηθείς από το Fox News για τον δικό του ρόλο στη δικαστική εξέλιξη, δεδομένου ότι κατά τη θητεία στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Τραμπ απάντησε πως «είναι θέλημα Θεού», προσθέτοντας πως «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει».

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», είπε από την πλευρά του ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τραμπ.

»Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της Ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος χριστιανός ευαγγελιστής.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». Χαρακτήρισε την απόφαση «γενναία και ορθή».

Διαβάστε αναλυτικά

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η αμερικανική οργάνωση Pro-Life αναφέρθηκε σε «μια αξέχαστη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού υποσχέθηκε να συνεχίσει να «παλεύει» για να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην άμβλωση και να το διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο.

«Πιθανόν νιώθετε πολλά συναισθήματα - πόνο, θυμό, σύγχυση. Δεν πειράζει, είμαστε μαζί σας και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για εσάς», έγραψε στο Twitter η Planned Parenthood.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ