ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν για αμβλώσεις: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία»

Μπλίνκεν για αμβλώσεις: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία»
Από διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση AP Photo/Stephen Brashear

Παρά την οπισθοδρομική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία» στον κόσμο, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο», σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας «εκεί όπου διαμένει».

«Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση», υπογραμμίζει.

Χθες το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο», τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο» μέσω μίας απόφασης που «γυρίζει την Αμερική 150 χρόνια πίσω».

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ