ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν διευρύνει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Δεν διευρύνει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Τζο Μπάιντεν
Διαφωνεί ο Τζο Μπάιντεν με την «ακραία» απόφαση για τις αμβλώσεις, αλλά δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ούτε προτίθεται να κινηθεί προς μεταρρύθμιση της δομής του, αναφέρει ο Λευκός Οίκος AP Photo/Andrew Harnik

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξετάζει την λήψη μονομερώς μέτρων για να αντικρούσει την «ακραία» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση «Roe v Wade» για την νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση, δήλωσε ότι «σέβεται» τον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ και δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για την διεύρυνση της σύνθεσής του, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Μπάιντεν αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία, όπου θα διεξαχθεί την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής της G7.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση. [...] Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», δήλωσε.

Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο Τζο Μπάιντεν σχολίασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία».

«Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο», επισήμανε. «Σε σχέση με τη διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η ίδια.

Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για τη μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

Μπάιντεν: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας μετά την έκδοση της απόφασης την Παρασκευή, και καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

O Tζο Μπάιντεν απέδωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στους τρεις δικαστές που όρισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «εφαρμογή στην πράξη μίας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μίας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να διαταραχθεί η ισορροπία του νόμου μας» ανέφερε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Αφαιρεί ρητά ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως κινδυνεύει η υγεία των γυναικών και διακυβεύονται οι προσωπικές ελευθερίες.

«Οκτώ νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τίθενται αυτόματα σε ισχύ σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων γυναικών. Κάποιοι χωρίς εξαιρέσεις, τόσο ακραίοι, που οι γυναίκες μπορεί να τιμωρηθούν για την προστασία της υγείας τους, τόσο ακραίοι που γυναίκες και κορίτσια αναγκάζονται να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντισύλληψη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας για να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες οι άλλες προσωπικές ελευθερίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ