ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: «Οι χώρες δεν μπορούν να είναι σε ομηρία από αυταρχικές κυβερνήσεις»

Τζον Κέρι: «Οι χώρες δεν μπορούν να είναι σε ομηρία από αυταρχικές κυβερνήσεις»
Ο Τζον Κέρι υποστηρίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον (AP Photo/Markus Schreiber)

Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι «αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών» υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι χθες Τρίτη (28/6).

Ο ίδιος ανέφερε ότι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί προειδοποίηση για όλες τις χώρες του κόσμου πως δεν μπορούν να κρατούνται σε ομηρία από αυταρχικές κυβερνήσεις χωρών πλούσιων σε πετρέλαιο και αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Λισαβόνα, ο κ. Κέρι επιχειρηματολόγησε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, προσθέτοντας πως η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι μια προειδοποίηση προς τους πάντες ότι δεν θες να είσαι αιχμάλωτος δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών που έχουν τη βούληση να μετατρέψουν την ενέργεια σε όπλο», έκρινε.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, «ο χρόνος εξαντλείται» προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σύρραξη στην Ουκρανία σαν δικαιολογία για να καθυστερήσουν την προσπάθεια ακόμα περισσότερο.

«Βλέπουμε κόσμο να επιλέγει βραχυπρόθεσμες (λύσεις) για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απώλειας του αερίου της Ρωσίας», εξήγησε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο πόλεμος στην Ουκρανία να μεταβάλει την πραγματικότητα πως χρειάζεται να μειώσουμε τις εκπομπές (αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη) και χρειάζεται να προωθήσουμε την επιτάχυνση της μετάβασης σε εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα σοκ στην προσφορά που αποδίδονται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωθούν ορισμένες χώρες να στοιχηματίσουν ακόμη περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλες όμως επιλέγουν να καίνε περισσότερο άνθρακα, να αγοράζουν αέριο από άλλες πηγές ή την αναστολή κάθε προσπάθειας να μειωθεί το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό τους μείγμα.

Η ΕΕ κάλυπτε το 40% των αναγκών της για φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Πρέπει να διαθέσουμε αέριο στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με άλλους», ωστόσο πρέπει να πρόκειται απλά για κάλυψη αναγκών, «όχι μια σειρά νέων υποδομών με ορίζοντα 20 ως 30 ετών, διότι αυτό θα συντρίψει τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε.

«Δεν χρειαζόμαστε νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτούσαν νέες γεωτρήσεις», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία επικρινόταν για χρόνια από τις ΗΠΑ και άλλους για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μετέφερε αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το έργο εντέλει ανεστάλη δύο ημέρες πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, δεν έχει νόημα «να γυρίσουμε πίσω».

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος χαρακτήρισε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση «καταπληκτική ηγετική δύναμη» ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσθέτοντας πως ανεβάζει τον πήχη για πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ