ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα φάση οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας: Υπογραφή συμφωνίας για τις αερομεταφορές

Σε νέα φάση οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας: Υπογραφή συμφωνίας για τις αερομεταφορές
Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στην επανέναρξη των πτήσεων από ισραηλινές εταιρείες προς διάφορους προορισμούς στην Τουρκία, παράλληλα με τις πτήσεις τουρκικών εταιρειών προς το Ισραήλ AP Photo/Ariel Schalit, File

Συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία για την επέκταση των πολιτικών αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε την Πέμπτη -η πρώτη από το 1951, κάτι που αποτυπώνει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων που παρέμεναν τεταμένες επί μακρόν.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες αποτελεί άλλο ένα σημάδι εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων, μετά την διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ στις 25 - 26 Μαΐου, αλλά και αυτή του πρόεδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, τον περασμένο Μάρτιο στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώτη επίσκεψη ισραηλινού αρχηγού κράτους στην Τουρκία από το 2008.

Israel.jpg
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ (αριστερά) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, στις 23 Ιουνίου 2022.Necati Savas/AP

«Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στην επανέναρξη των πτήσεων από ισραηλινές εταιρείες προς διάφορους προορισμούς στην Τουρκία, παράλληλα με τις πτήσεις τουρκικών εταιρειών προς το Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο συγκοινωνιών του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαίρ Λαπίντ, χαιρέτισε τη συνεργασία για την ασφάλεια με την Τουρκία που αφορά στην αποτροπή ιρανικής συνωμοσίας για απαγωγή ή δολοφονία Ισραηλινών υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ στην Άγκυρα έγινε μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων η Τουρκία υποστήριξε έντονα την παλαιστινιακή θέση και επέκρινε τις ισραηλινές πολιτικές.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κλονίστηκαν όταν Ισραηλινοί καταδρομείς είχαν εισβάλει σε στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα το 2010, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι ακτιβιστές σε διεθνή ύδατα. Το γεγονός οδήγησε στην απόσυρση των διπλωματικών αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

AP19245367309325.jpg
Το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που στις 31 Μαΐου 2010 μετέφερε στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθειαAP/Ariel Schalit

Ο στολίσκος, με επικεφαλής το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, αποτελούσε προσπάθεια να μεταφερθούν επειγόντως ανθρωπιστικές προμήθειες στην πολιορκημένη τότε Γάζα.

Οι σχέσεις των δυο χωρών μπήκαν σε νέα περίοδο κρίσης το 2018, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους που συμμετείχαν στη Μεγάλη Πορεία Επιστροφής στη Γάζα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και τον τερματισμό του αποκλεισμού της περιοχής εκ μέρους του Ισραήλ.

Η Τουρκία τότε ανακάλεσε όλους τους διπλωμάτες της και διέταξε τον απεσταλμένο του Ισραήλ να φύγει από τη χώρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία και το Ισραήλ άρχισαν μια επαναπροσέγγιση μετά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ το 2020 και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ