ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνήτης Οδησσού: Υπήρξαν τραυματίες από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της πόλης

Κυβερνήτης Οδησσού: Υπήρξαν τραυματίες από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της πόλης
Την πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, καταδίκασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ο ΟΗΕ, η ΕΕ αλλά και η Βρετανία AP/Evgeniy Maloletka

Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν το Σάββατο το λιμάνι της πόλης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκάλεσαν τραυματισμούς ανθρώπων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι είναι οι τραυματίες.

«Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι υποδομές του λιμανιού υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Μαξίμ Μαρσένκο σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως την πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, καταδίκασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ο ΟΗΕ, η ΕΕ αλλά και η Βρετανία.

Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο δήλωσε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού είναι «αποτρόπαιη» και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η αμερικανίδα πρεσβευτής Μπρίτζετ Μπρινκ στο Twitter.

Απερίφραστη καταδίκη από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες, Παρασκευή, για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.

«Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και για την άμβλυνση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ολόκληρο τον πλανήτη», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ.

«Απόλυτη περιφρόνηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας» λέει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε την Ρωσία για την πραγματοποίηση της «καταδικαστέα» πυραυλικής επίθεσης κατά του λιμανιού της Οδησσού, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης.

«Η επίθεση κατά κρίσιμου στόχου για την εξαγωγή των σιτηρών μία ημέρα μετά την υπογραφή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαιτέρως καταδικαστέα και δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

Τρας: Αποτρόπαια η επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

«Αποτρόπαια» χαρακτήρισε η Βρετανία την ρωσική επίθεση στο ουκρανικόλιμάνι της Οδησσού που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου.

Μάλιστα, η επίθεση έγινε την επομένη της συμφωνίας που υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να επαναληφθούν οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Είναι απολύτως φρικτό ότι μόλις μια μέρα μετά τη συμφωνία αυτή», ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε μια εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Οδησσού», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ