ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Φωτογραφίες αποκαλύπτουν τρύπες στην οροφή

Μεγάλη ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Φωτογραφίες αποκαλύπτουν τρύπες στην οροφή
Τρύπες στην οροφή του σταθμού αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η συνεχιζόμενη ένταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία με νέες δορυφορικές φωτογραφίες να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση.

Στις εικόνες που δημοσίευσε το Maxar Technologies πέραν από φωτιές που φαίνεται πως έχουν ξεσπάσει περιμετρικά του εργοστασίου, υπάρχουν και τρύπες στην οροφή.

Στην Ζαπορίζια λειτουργούν έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας και ο πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ημέρες η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να εξακριβώσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού, καθώς εντείνονται οι φόβοι για πυρηνικό όλεθρο.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι είναι καθ 'οδόν.

Νωρίτερα, σήμερα, οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ κατηγόρησαν σήμερα τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν εκ νέου την περιοχή κοντά στον σταθμό, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν ότι δύο οβίδες εξερράγησαν κοντά σε κτήριο του πυρηνικού σταθμού όπου αποθηκεύονται αναλωμένα καύσιμα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ