ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «crash test» με τον Nord Stream 1 - Μέτρα-ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση ζυγίζει η ΕΕ

Νέο «crash test» με τον Nord Stream 1 - Μέτρα-ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση ζυγίζει η ΕΕ
Εντείνονται οι φόβοι για πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου Photo by Sasha Mordovets/Getty Images

Εν μέσω ευρωπαϊκού «σπριντ» για συμφωνία επί πλαισίου μέτρων προς αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η προαναγγελθείσα διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 -από αύριο, Τετάρτη 31 Αυγούστου, και για τρεις ημέρες- έρχεται ως νέο «crash test» για το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματος της στρόφιγγας.

Σε συνέχεια του δεκαήμερου «θρίλερ» του Ιουλίου, ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom «κλείνει» από την Τετάρτη τον αγωγό φυσικού αερίου, επικαλούμενος, στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 19 Αυγούστου, την ανάγκη (μη προγραμματισμένων αυτή τη φορά) «εργασιών συντήρησης» σε συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Η επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 για 72 ώρες έρχεται να διαταράξει περαιτέρω την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργεί ήδη μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του -και η «πικρή πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι πως αυτό δεν θα αλλάξει.

Αντίθετα, εντείνονται οι φόβοι για πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου. Το Κρεμλίνο συντηρεί την αβεβαιότητα, και σταθερά κατηγορεί τη Δύση ότι είναι η μόνη υπαίτια για τη μείωση της τροφοδοσίας εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων, αποκρούοντας τα συντονισμένα «πυρά» των «27» για «ενεργειακό εκβιασμό» -κατηγορία που επανέλαβε σήμερα η Γαλλία μετά την αιφνίδια ανακοίνωση για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη χώρα από την Πέμπτη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διασφαλίσεις για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 κατόπιν των εργασιών συντήρησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε πως «υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό».

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Η επανεκκίνηση του αγωγού «συνοδεύτηκε» από νέα μείωση της τροφοδοσίας. Η ημερήσια παραγωγική ικανότητα «έπεσε» στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι στο 20%.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και ελλείψει τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στα επίπεδα των 33 κυβικών μέτρων ημερησίως», ανέφερε η αρχική ανακοίνωση της Gazprom για την τριήμερη διακοπή τροφοδοσίας από τον Nord Stream 1.

Στο... μεσοδιάστημα ο ενεργειακός κολοσσός θα έχει διακόψει πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie λόγω «αθέτησης πληρωμής» για τις παραδόσεις του Ιουλίου, κατά τη Gazprom. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Προς έκτακτα μέτρα για τη Ενέργεια

Ενόσω η κρίση βαθαίνει, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ, και ο χειμώνας πλησιάζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται πλέον προς παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μετά από σχετική αδράνεια, και αναγνωρίζοντας πλέον πως επείγει να κινηθεί η ΕΕ μπροστά στη δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίκειται εντός των ημερών να παρουσιάσει το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο και θα τεθεί επί τάπητος κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που βρίσκονται στο «τραπέζι», περιλαμβάνεται η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς και η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο -στην οποία εμφανίζεται να συναινεί πλέον και η Γερμανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε δημόσια τη Δευτέρα πως η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτει ξεκάθαρα τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας. Επ' αυτού αποσαφήνισε ότι μία πλήρης μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά, και από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Μπροστά στην εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πυρετώδεις. Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -η οποία και πιέζει προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, ενδεχομένως θα επιδιώξει και τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προανήγγειλε σήμερα μέτρα στήριξης των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Υπογράμμισε, πάντως, πως τώρα η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο -επισημαίνοντας ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου έχουν ήδη γεμίσει σε ποσοστό άνω του 82%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 80%, δήλωσε παράλληλα την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο διάσκεψης χωρών της Βαλτικής κατά την οποία συμφωνήθηκε να επταπλασιάσουν την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 «καθ' οδόν» προς την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Δημοσίευμα του Bloomberg επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Τα αποθέματα στην ΕΕ πληρώθηκαν έως και 79,4% στις 27 Αυγούστου σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ