ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στο δρόμο για τη Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ - Θα ελέγξουν τον πυρηνικό σταθμό

Ουκρανία: Στο δρόμο για τη Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ - Θα ελέγξουν τον πυρηνικό σταθμό
O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας AP Photo/Efrem Lukatsky

Ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Είμαστε επιτέλους στην πορεία να κινηθούμε έπειτα από μήνες προσπαθειών. Ο ΔΟΑΕ θα μεταβεί στο εσωτερικό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια», του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στα χέρια του ρωσικού στρατού από τις αρχές του Μαρτίου, είπε ο κ. Γκρόσι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας της οποίας ηγείται.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση.

Στις εικόνες που δημοσίευσε το Maxar Technologies πέραν από φωτιές που φαίνεται πως έχουν ξεσπάσει περιμετρικά του εργοστασίου, υπάρχουν και τρύπες στην οροφή.

Στην Ζαπορίζια λειτουργούν έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας και ο πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Την Τρίτη, οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ κατηγόρησαν σήμερα τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν εκ νέου την περιοχή κοντά στον σταθμό, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν ότι δύο οβίδες εξερράγησαν κοντά σε κτήριο του πυρηνικού σταθμού όπου αποθηκεύονται αναλωμένα καύσιμα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ